Volledig scherm
De Freule Lauta van Aysmaflat aan de Kerkewijk in Veenendaal. © Raphaël Drent

Veenendaal blij met uitspraak in 'Freule affaire'

VEENENDAAL - Of de gemeente Veenendaal werkelijk 4,8 miljoen terugkrijgt uit de 'Freule affaire' valt nog te bezien. Maar de gemeente is blij met de uitspraak van de rechter over wie er schuldig is aan het debacle.

Veenendaal probeert al jarenlang geld terug te krijgen van de miljoenen die het kwijtraakte met de zogeheten 'Freule affaire'. De stichting Freule Lauta van Aysma verloor 9,4 miljoen dollar in 2002 bij een mislukte belegging in Amerika. De gemeente stond toen garant. Sindsdien voerde Veenendaal diverse rechtszaken tegen personen en instanties om dat geld terug te krijgen.

Schuldvraag

Eind december veroordeelde de rechtbank een oud-adviseur van de stichting tot het betalen van een kleine 4,8 miljoen euro aan Veenendaal. ,,De gemeente heeft met instemming kennis genomen van de beslissing van de rechter om de adviseur tot betaling van de geleden schade te veroordelen", laat de gemeente in een reactie weten. ,,Daarmee is opnieuw een belangrijke stap gezet in het verkrijgen van duidelijkheid over de schuldvraag en in het berechten van degenen die verantwoordelijk zijn voor de schade die de gemeenschap van Veenendaal heeft geleden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei