geld bankbiljetten
Volledig scherm
geld bankbiljetten © thinkstock

Veenendaal jaagt nog altijd op Freule-miljoenen

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal is nog steeds op jacht naar de misgelopen miljoenen van de 'Freule affaire'. Volgens journalist en schrijver Sameer van Alfen wil Veenendaal 6,5 miljoen euro van oud-penningmeester Chris van Holland van de stichting Freule Lauta van Aysma. 

Die stichting verloor in 2002 een bedrag van 9,4 miljoen dollar bij een mislukte belegging in Amerika. De gemeente stond toen garant en sindsdien heeft de gemeente al diverse rechtszaken gevoerd.

Procedure

Van Alfen meldt dat in een tweede druk van zijn boek De Freule: het verhaal van de verdwenen miljoenen, dat deze week uitkomt. Volgens de schrijver wachtte Veenendaal tot vorig jaar om de procedure te starten om het schadebedrag te bepalen. Eind 2016 bepaalde de rechter in een nog niet-gepubliceerd vonnis dat de schade van de gemeente nog altijd 6,5 miljoen euro bedraagt, aldus Van Alfen.

De oud-penningmeester is de enige met wie nog geen schikking is getroffen of die nog vervolgd kan worden. De gemeente doet geen uitspraken over de Freulezaak. Veenendaal heeft nog een andere procedure lopen; een rechtszaak tegen oud-adviseur Henk Keers die de Freule destijds adviseerde om in zee te gaan met de Amerikanen. De eerste zitting van de rechtszaak tegen hem staat gepland voor eind september 2017.

Van Alfen was in juni nog bij de bezwaarcommissie in Veenendaal in verband met een afgewezen wob-verzoek. Hij hoorde dat de bezwaarcommissie heeft geadviseerd om de stukken geheim te houden, al moet hij de officiële brief nog krijgen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei