Volledig scherm
Artist impressions van het nieuwe winkelcentrum Veenendaal-Oost. © DG

Veenendaal-Oost krijgt toch winkels

VEENENDAAL/ UTRECHT - De provincie Utrecht wil een vrijwel totale stop op de nieuwbouw van winkels buiten bestaande winkelgebieden. Veenendaal-Oost hoeft echter niet te vrezen voor het nieuwe winkelcentrum dat daar gebouwd gaat worden, aldus de gemeente en de provincie.

Liever klein, maar fijn. Dat lijkt het motto van de zogeheten retailvisie van het provinciebestuur van Utrecht. Het document dat provinciale staten naar verwachting op 5 februari vaststellen mikt op concentratie van winkels in kleinere, maar levendige stadscentra. Aanleiding zijn de grote veranderingen in de winkelmarkt. Vooral door de opkomst van online-winkelen staan omzetten onder druk. Ook zijn grote winkelketens, zoals V&D, helemaal weggevallen.

Winkelcentrum

Gedeputeerde Staten willen geen nieuwe winkelruimte buiten de winkelgebieden meer toestaan. In Veenendaal zijn er momenteel plannen voor een nieuw winkelcentrum in de aanbouw zijnde wijk Veenendaal-Oost. De nieuwbouwwijk Veenendaal-Oost wacht al jaren op een winkelcentrum. Lidl is daar ingestapt als projectontwikkelaar en dat bedrijf gaat in fases een complex bouwen met twee supermarkten, 44 appartementen en 800 vierkante meter winkelruimte. Het complex staat er op zijn vroegst in 2019.

Quote

De bouw van het winkelcen­trum in Veenendaal-Oost geen gevaar door de provincia­le plannen

Woordvoerder gemeente Veenendaal

Volgens de gemeente loopt de bouw van het winkelcentrum in Veenendaal-Oost geen gevaar door de provinciale plannen. ,,De bouw van een winkelcentrum in Veenendaal-oost is al lange tijd in voorbereiding", aldus een woordvoerder van de gemeente. Ook de provincie heeft via een woordvoerder laten weten dat de retailvisie geen consequenties heeft voor de plannen in Veenendaal Oost.

Aanloopstraten

Gedeputeerde Staten willen stimuleren dat winkeliers buiten het centrum van steden en dorpen verhuizen naar dat centrum. Dat is ook de wens in Veenendaal. Daar willen ze het liefst winkels uit de aanloopstraten naar het centrum naar het centrum zelf halen. Zo kunnen winkels in de aanloopstraten niet meedoen aan de onlangs ingevoerde koopzondag. De gemeenteraad heeft in dat besluit opgenomen dat alleen winkels in het centrum zelf mee mogen doen aan de twaalf koopzondagen per jaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei