Cultuurcentrum Spectrum is per direct gesloten vanwege mogelijk instortingsgevaar.
Volledig scherm
Cultuurcentrum Spectrum is per direct gesloten vanwege mogelijk instortingsgevaar. © Gemeente Veenendaal

Veenendaal sluit cultuurcentrum per direct vanwege onveilige vloeren

VEENENDAAL - Burgemeester Piet Zoon van Veenendaal heeft cultuurgebouw Spectrum per direct laten sluiten vanwege mogelijk instortingsgevaar. het gaat om het cultuurcentrum zelf en een deel van de parkeergarage van winkelcentrum Tricotage. Dat deel ligt onder het Spectrum. 

De preventieve sluiting heeft te maken met de instorting van een in aanbouw zijnde parkeergarage in Eindhoven afgelopen voorjaar. 

Vierde verdieping

Bij het Spectrum is voor de derde en vierde verdieping een nadere inspectie nodig om te onderzoeken hoe groot het veiligheidsrisico is, aldus de gemeente. Dit deel van deze vloeren overschrijdt de norm van de onderzoeksrichtlijn voor de beoordeling van dit type vloer, opgesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Het naastgelegen pand Tricotage kreeg vorige week al een 'code oranje' van de gemeente. Dit houdt in dat ook hier nader onderzoek nodig is. 

Preventief

Burgemeester Zoon: ,,Zolang er voor Spectrum geen absolute duidelijkheid is over de veiligheid van de twee vloerdelen op de derde en vierde verdieping, blijft het pand preventief gesloten. Er is geen direct gevaar dat de vloeren bezwijken, echter wil ik de veiligheid van gebruikers en bezoekers kunnen garanderen. In een gesprek heb ik mijn besluit toegelicht aan direct belanghebbenden.”

In overleg met de gebruikers van cultuurcluster Spectrum worden alternatieve locaties voor de activiteiten gezocht.

De Veenendaalse volksuniversiteit is een gebruikers van Spectrum. ,,De cursussen zijn bij ons al begonnen’’, vertelt Rein Bijkerk namens het bestuur. ,,Dit kwam voor ons als een grote verrassing. We moeten nu snel proberen om andere locaties te vinden voor onze cursussen zodat die ergens anders door kunnen gaan. En we moeten ook alle cursisten benaderen, daar zijn we wel even druk mee. Vraagt ook wat improvisatievermogen, ik ga er vanuit dat de gemeente daar ook in mee gaat denken.’’ 

Veiligheid voor alles

Overigens heeft Bijkerk ook begrip voor de actie van de gemeente. ,,Veiligheid gaat voor alles.’’

Ook voor secretaris Jacco van der Weerd van het Veenendaalse Filmhuis kwam het nieuws van de sluiting van Spectrum volkomen onverwacht. ,,We draaien doorgaans in het weekeinde films, dus we zijn niet direct getroffen. Maar we vrezen wel dat het komende zaterdag en zondag niet doorgaat. We weten niet hoe lang de sluiting gaat duren. Voor komend weekeinde hadden we al aardig wat reserveringen, die mensen moeten we nu gaan benaderen dat het mogelijk niet doorgaat.’’

Een alternatieve locatie? ,,Ik zou het niet zo snel weten. Misschien dat er in theater De Lampegiet iets mogelijk is.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei