Volledig scherm
Een van de drie gemeentelijke parkeergarages. © Herman Stöver

Veenendaal verliest een slag in de 'parkeeroorlog'

VEENENDAAL - De gemeente Veenendaal heeft woensdag bot gevangen bij de voorzieningenrechter in de parkeerstrijd met Q-Park. De Rotterdamse rechtbank heeft de vraag van Veenendaal om een voorlopige voorziening afgewezen. 

Veenendaal ligt al enkele jaren overhoop met de eigenaren van particuliere parkeergarages, waaronder Q-Park. Dat bedrijf schakelde vorig jaar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in. Volgens de ACM doet Veenendaal met zijn eigen parkeergarages aan oneerlijke concurrentie en moeten de tarieven omhoog. De ACM besloot dat Veenendaal zijn parkeren kostendekkend moet maken en dreigt met een dwangsom als de gemeente dat niet zou doen.

Veenendaal is het daar niet mee eens en is al naar de rechter gestapt om die beslissing van de ACM aan te vechten. Die zaak moet nog voorkomen, maar in de tussentijd heeft Veenendaal de voorzieningenrechter in Rotterdam om een voorlopige voorziening gevraagd. Daarmee kan de gemeente voorkomen dat de dwangsom begin februari ingaat. 

Bij een 'ja'van de voorzieningenrechter zou die dwangsom pas in kunnen gaan wanneer de 'echte' rechtszaak tussen de gemeente en de ACM is afgerond. Maar de rechtbank in Rotterdam ziet geen aanleiding tot een voorlopige voorziening. Slechter nieuws voor Veenendaal is dat voorzieningenrechter De Wildt diverse argumenten van Veenendaal terzijde schoof. Veenendaal vindt bijvoorbeeld dat het bij de parkeertarieven ook het straat parkeren en vergunning parkeren mee mag tellen. De rechter is het daar echter niet mee eens.

Bovendien verwacht de voorzieningenrechter dat het besluit van de ACM in stand zal blijven.

B en W willen de parkeerstrijd tegen Q-Park en de ACM winnen door het parkeren tot een economisch besluit van algemeen belang te verklaren. Dat moet de gemeenteraad doen en die vergadert daar donderdag over. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei