Volledig scherm
© ANP

Veenendaal: vuurwerkvrije zones werken niet

VEENENDAAL Vuurwerkvrije zones in Veenendaal hebben weinig zin. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van de gemeenteraad. 

In juli dit jaar vroeg de gemeenteraad om een onderzoek naar de haalbaarheid van vuurwerkvrije zones. Het ging dan vooral om een vuurwerkverbod bij verzorg- en verpleeghuizen, kerken, fietstunnels en kinderboerderijen. 

Op elkaar gebouwd

Dat onderzoek is nu klaar en de conclusie is dat een vuurwerkverbod niet gaat werken. 'Veenendaal is dusdanig dicht op elkaar gebouwd dat het moeilijk te bepalen is hoe groot een zone zou moeten zijn om bij verpleeg- en verzorgingstehuizen geen vuurwerkoverlast meer te ervaren', aldus een memo waar de raad zich volgende maand over mag buigen.

Bovendien zou zo'n verbod impact hebben op de mogelijkheden voor Veenendalers die binnen zo'n zone wonen. Die zouden dan niet op eigen terrein vuurwerk af kunnen steken. Bovendien zou dan in elke vuurwerkvrije zone in de nacht van oud en nieuw permanent een toezichthouder aanwezig moeten zijn. De kosten van deze maatregelen wegen niet op tegen de baten, is een van de conclusies. De politie is ook geen voorstander van vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkdetectiesysteem

Veenendaal experimenteerde de afgelopen oud en nieuw met een vuurwerkdetectiesysteem. Volgens de memo betreft de jaarlijkse vuurwerkschade in Veenendaal rond de 20.000 euro. Dat weegt niet op tegen de kosten van extra handhaving en de aanschaf van een vuurwerkdetectiesysteem. Dat kost namelijk evenveel, aldus het onderzoek. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei