Volledig scherm
Q-Park heeft twee parkeergarages in Veenendaal, waaronder deze onder winkelpassage Corridor. © Herman Stover

Veenendaal weigert te buigen voor Q-Park in parkeerstrijd

VEENENDAAL - Veenendaal geeft de strijd om de parkeertarieven niet op. De gemeenteraad heeft donderdag parkeren aangewezen als economische activiteit. Veenendaal weigert te buigen voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM) die vindt dat Veenendaal aan oneerlijke concurrentie doet.

De gemeente en de ACM gaan elkaar later dit jaar nog voor de rechter tegenkomen. De ACM besloot in november 2017 dat Veenendaal met zijn drie gemeentelijke parkeergarages aan oneerlijke concurrentie doet, ten koste van particuliere eigenaren zoals Q-Park. Volgens de ACM stopt Veenendaal belastinggeld in de eigen garages en moet de gemeente onder dreiging van een dwangsom kostendekkende tarieven gaan vragen.

'Niet goed geïnformeerd'

Q-Park was ook de partij die de ACM op Veenendaal losliet. De gemeente bestrijdt de visie van de ACM en blijft die aanvechten tot aan de rechter toe. Ondanks een voor Veenendaal slechte uitspraak van een voorzieningenrechter afgelopen woensdag. En ondanks nog een poging van Q-Park donderdag om de gemeenteraad te beïnvloeden. Advocaten van die particuliere parkeergarage-eigenaar stuurden de raadsleden een brief waarin onder andere werd gezegd dat wethouder Engbert Stroobosscher de gemeenteraad niet goed zou hebben geïnformeerd.

Parkeeroorlog

Een strijdbare Stroobosscher is echter niet van plan op te geven in de al ruim twee jaar durende parkeeroorlog en het grootste deel van de raad steunde hem daarin. Door het donderdag genomen besluit om parkeren tot algemeen belang te verklaren, wil Veenendaal de ACM het gras voor de voeten wegmaaien. De ACM beroept zich op de wet Markt en Overheid en die zou dan niet meer gelden bij zo'n 'algemeen belang besluit'.

Volgens Stroobosscher wordt er in Veenendaal momenteel nationale jurisprudentie geschreven, hoe het ook uitpakt. ,,Want wat doen we fout? We hebben al een hoger tarief dan Q-Park." Het parkeerkaartje in de gemeentelijke garage, nu rond de 2 euro, zou 5,55 euro per uur gaan kosten als de ACM zijn zin krijgt, aldus de wethouder.

Slagbomen weg

In afwachting van de rechtszaak onderzoekt de gemeente nog andere middelen. Afwaarderen van de garages kan, maar kost ruim elf miljoen euro. Een andere optie is de slagbomen weghalen en de garages tot 'straatparkeren' verklaren. Stroobosscher: ,,Slagbomen weghalen, het is nog nooit eerder gedaan, dat zal dan ook baanbrekende jurisprudentie worden. Het zou kunnen dat het werkt, dat moeten we onderzoeken."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei