Volledig scherm
VEENENDAAL De Veenendaalse molen De Vriendschap. © Tamara Reijers

Veenendaalse molen in beeld bij rotaryclub

VEENENDAAL - De rotaryclub Veenendaal Regio maakt een goede kans om molen De Vriendschap in Veenendaal over te nemen. De club heeft extra tijd gekregen voor de invulling. De verkoop van die molen aan een projectontwikkelaar leidde vorig jaar nog tot ophef in de politiek.

Molen De Vriendschap in Veenendaal is vorig jaar  - samen met andere gebouwen - verkocht aan De Bunte Vastgoed uit Ede. Die kocht het uit 1872 afkomstige Rijksmonument dat in één verkoopmandje zat met enkele schoolgebouwen en kantoorgebouwen waar de gemeente van af wil. De moeilijk te verkopen molen stond al enkele jaren op de verkooplijst en werd daarom in één deal met andere gebouwen te koop aangeboden.

Voorwaarden

In mei 2017 stelde de gemeenteraad echter een aantal voorwaarden aan de verkoop van de molen. De vrees was dat het rijksmonument zijn huidige functie niet zou kunnen behouden. Zo zijn er vrijwillige molenaars regelmatig actief die de molenwieken laten draaien. Sindsdien is er overleg geweest tussen de vrijwillige molenaars, de stichting die de molen beheert en de vertegenwoordigers van de Rotaryclub Veenendaal Regio. Die rotaryclub ziet namelijk wel brood in de molen. 

Sociaal ondernemen

De rotary en het molenbestuur willen daar projecten in het kader van sociaal ondernemen onderbrengen. ,,We willen graag een ruimte waar we activiteiten kunnen organiseren", aldus Gerard Zomers namens de rotaryclub. ,,We willen dat doen voor kansarme jongeren, vluchtelingen en eenzame ouderen. Dat kan heel breed zijn, van een soepmaaltijd tot een cursus. En de molen is daar een heel mooie plek voor. Iedereen kent De Vriendschap."

De projectontwikkelaar, De Bunte, weet daarvan en is bereid om tot 1 juni 2018 de twee partijen de tijd te geven, aldus wethouder Marco Verloop. ,,Er moet op een gegeven moment wel een beslissing worden genomen", aldus de wethouder. ,,Maar de partijen denken er rond april uit te zijn." Zomers meldt namens de rotary dat de samenwerking goed verloopt. ,,Zowel van De Bunte als de gemeente."

Verkoopmandje

Als de zaak rondkomt, wordt de molen dus uit dat 'verkoopmandje' gehaald en gaat het niet naar De Bunte. Daar komt uiteraard wel geld bij kijken: zo'n 300.000 euro. De gemeente is samen met de partijen aan het kijken of dat haalbaar is. B en W hebben enkele voorstellen aan de rotary en de molenclub gestuurd die op instemming konden rekenen. Zo is er een idee dat de gemeente de grond onder de molen behoudt en dat daarmee voor 200.000 euro de molen ter beschikking wordt gesteld aan de rotary en de molenclub.

Maar wat als de zaak niet rondkomt? ,,Dan blijft de verkoop van de andere gebouwen aan de projectontwikkelaar gewoon staan maar dan gaat de verkoop van de molen niet door. Dan komt die weer in bezit van de gemeente", aldus de wethouder.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei