Volledig scherm
Dinsdag was er in Den Haag een manifestatie voor een ruimer kinderpardon, onder aanvoering van Tim Hofman. © ANP

Veenendaalse raad wil oplossing voor uitgeprocedeerde kinderen

VEENENDAAL - Een meerderheid van de Veenendaalse raad wil dat er een oplossing komt voor de ongeveer 400 uitgeprocedeerde kinderen die geen aanspraak maken op het kinderpardon. Het college van b en w wordt opgeroepen om dit standpunt over te nemen en een signaal af te geven richting Den Haag.

Het voorstel komt van het CDA. ,,Op dit moment zijn we niet tevreden hoe het kinderpardon wordt uitgevoerd’’, zegt commissielid Marije Stegenga. Ze verwijst naar de ongeveer 400 uitgeprocedeerde kinderen die tussen wal en schip vallen.

Snelle oplossing

,,Deze kinderen verblijven al langere tijd in Nederland’’, zegt ze. ,,Sommigen zijn nog nooit in het land van herkomst geweest. We vinden het belangrijk dat er voor hen een kortetermijnoplossing komt. Op dit moment wordt het meewerkcriterium van het kinderpardon zo strikt toegepast, dat de meeste van deze kinderen een afwijzing krijgen.’’

De christendemocraten wil dat het college dit standpunt overneemt zodat duidelijk wordt hoe Veenendaal in de wedstrijd staat. Op die manier geeft de gemeente een signaal af richting het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Meerderheid al binnen

Volgende week donderdag wordt over het voorstel gestemd tijdens de raadsvergadering. Een meerderheid is er al. Zo zijn coalitiepartijen ChristenUnie en ProVeenendaal mede-indieners en laten ook SP, GroenLinks en de PvdA weten dat ze de motie steunen.

In al meer dan 100 Nederlandse gemeenten zijn dit jaar dergelijke moties aangenomen. Ede was eind november de honderdste gemeente die dat deed. Wageningen was er in februari al vroeg bij. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei