Veer Opheusden-Wageningen gaat waarschijnlijk uit de vaart

videoWAGENINGEN/ OPHEUSDEN - Het ziet er naar uit dat het opkomende hoogwater pontjes over de Neder-Rijn uit de vaart gaat halen. Schipper Jan Heikamp van het Opheusdense veer denkt dat het maandag of dinsdag zover is.

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
De hoge veerstoep is al in gebruik bij het Opheusdense veer tussen Opheusden en Wageningen. © DG/Eric Wijnacker

,,En voor mij zou dat de eerste keer zijn. Ik werk nu vier jaar op dit veer. Het heeft er soms even om gespannen maar ik denk dat wij maandag of dinsdag aan de ketting moeten’’, zegt Heikamp. 

De reden is dat dan de hoge veerstoep onder water komt te staan. ,,Dat is lastig en ook een beetje gevaarlijk, met name voor de vele fietsers en bromfietsers die we hier overzetten.’’

Scholieren

Het is extra vervelend omdat maandag de scholen weer beginnen en er nogal wat scholieren met het Opheusdense veer tussen Wageningen en Kesteren reizen. Die dus straks waarschijnlijk gebruik moeten maken van het Lexkesveer of de Rijnbrug bij Rhenen. 

Heikamp: ,,Zeker weten we het nog niet, de regen bepaalt hoe hoog het uiteindelijk gaat worden. Maar in de regel gaat ons veer eruit als het waterpeil bij Lobith boven de 14 meter en 30 centimeter staat. Ik heb gehoord dat de verwachting is dat dinsdag de 15 meter gehaald gaat worden.’’

Veerstoep

Het Opheusdense Veer is doorgaans het eerste veer op de Neder-Rijn en Lek dat bij hoogwater aan de ketting moet. Dit vanwege de relatief lage veerstoep. De laagste veerstoep is al niet meer te gebruiken, de hoogste veerstoep kan het nog net aan. Als het Opheusdense veer er uit ligt wordt het meestal ook spannend voor het Ingense Veer (Ingen-Elst) en Amerongse veer (Amerongen-Eck en Wiel). Het Lexkesveer tussen Wageningen en Randwijk blijft meestal lang in de vaart. Daar worden vooralsnog geen problemen verwacht.

Volledig scherm
Auto's rijden van het Opheusdense veer af. Het kan nog net, ondanks het opkomend hoogwater. © DG/Eric Wijnacker
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei