Volledig scherm
© Herman Stöver

'Verloskundigen kunnen alleen maar feministen zijn'

WAGENINGEN - De Wageningse verloskundige Franka Cadée is de wereldwijde stem van haar beroepsgroep als president van de internationale vereniging van verloskundigen (ICM). 'Verloskundigen kunnen alleen maar feministen zijn.' 

Met haar baan als president van de internationale vereniging voor verloskundigen (ICM) is de cirkel voor de Wageningse Franka Cadée rond. Ze groeide op in de tropen en kwam pas op haar dertigste naar Nederland. ,,Ik heb eerst antropologie gestudeerd en daarna verloskunde. Internationaal werken zit in mijn bloed. Het is me met de paplepel ingegoten", zegt Cadée, die van 1992 tot 2014 als verloskundige bij de Wageningse praktijk De Bakermat werkzaam was. 

Eer

In juni vorig jaar werd Cadée in Toronto in Canada met grote meerderheid van stemmen tot president van de ICM gekozen. Het is een functie voor drie jaar met een mogelijkheid tot verlenging, waarin ze meer dan 500.000 verloskundigen uit 113 landen vertegenwoordigt. ,,Ik heb wel even nagedacht of ik het wilde doen. Zo'n functie heeft grote consequenties voor je privéleven. Maar als je wordt voorgedragen voor zo'n functie zeg je er gewoon geen nee op. Ik ben de stem van verloskundigen wereldwijd. Het is de kroon op mijn werk en het voelt als een enorme eer’’, zegt ze. 

Lees meer over Franka Cadée in de krant van 17 februari, op papier en digitaal. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei