Volledig scherm
© Herman Stöver

Vervallen loods op Enka-terrein Ede omgetoverd in hippe loftwoningen

EDE - Architect Joep van der Veen heeft het monumentale Enka-goederenstationnetje getransformeerd tot hippe loft-woningen. Nu hoopt hij iets met de schoorstenen op het Enka-terrein te kunnen doen. 

De eigenaren van het markante Enka-terrein, vol monumenten zoals de twee fabrieksschoorstenen, grote fabriekspoort en fabriekshallen, zochten zes jaar geleden voor de Bitterzoutloods een goede, financieel zinnige herbestemming. 

Toen liepen ze Joep van der Veen tegen het lijf. ,,Met mijn compagnon Tom Bokkers heb ik een architectenbureau in Rotterdam’’, vertelt hij. ,,Aan de eigenaren van het Enka-terrein liet ik zien hoe we een oude boerderij in België gerenoveerd hebben.’’ 

Het klikte. Van der Veen maakte scenario's van woningen die in de Bitterzoutloods zouden kunnen passen. Het werden vijftien loftwoningen, die in 2015 als warme broodjes over de toonbank gingen. Inmiddels zijn ze allemaal bewoond. 

Puzzel

Regelmatig turen nieuwsgierigen naar binnen.  De loftwoningen bieden modern wooncomfort. Het was een puzzel om dat te bereiken, vertelt Van der Veen: ,,De Bitterzoutloods is natuurlijk nooit ontworpen om in te wonen.’’ Binnen de oude muur van het industriegebouw is een basisfundament gelegd waarop de vijftien huizen als een soort losse dozen zijn geplaatst. Achter de oude roldeuren zijn moderne aluminium puien gemaakt per woning. Elk huis is binnenin net even iets anders.

Droomproject

Inmiddels is het Rotterdamse bureau bezig met 83 nieuwbouwwoningen nabij de loods. Ook voor de gigantische fabrieksmuur maakt Van der Veen schetsen voor huizen.

Op één droomproject broedt Van der Veen nog. Voor AM en ASR probeert hij een goede bestemming te vinden voor de twee monumentale schoorstenen. Onderin zitten enorme gaten waar ooit de grote afvoerbuizen, die kriskras over het fabrieksterrein liepen, werden aangekoppeld. In de gaten passen kozijnen, oppert Van der Veen. 

Maar alles hangt af van de wensen van gegadigden. Als die er zijn. De grote vraag is namelijk: ,,Wie heeft er interesse in twee schoorstenen?’’

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei