De ingebruikname van het carillon in het Veenendaalse gemeentehuis in 2011.
Volledig scherm
PREMIUM
De ingebruikname van het carillon in het Veenendaalse gemeentehuis in 2011. © Raphaël Drent

Vliegende ratten in Veenendaals carillon

blogTorens. Ik beklim ze graag. Op de officiële manier, om misverstanden te voorkomen, via de daartoe geëigende trappen. Al dan niet wentel. Ik bezoek eigenlijk geen stad zonder op haar neer te kijken. Letterlijk, om misverstanden te voorkomen.

Quote

Nu beschouw ik duiven als vliegende ratten, dus waarom je die beesten vol met ziektekie­men daar ongestoord laat fokken, is me een raadsel

Jaap Rademaker, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Jaap Rademaker
Volledig scherm
Jaap Rademaker © Raphael Drent

Het gekke is dat ik dat nog nooit heb gedaan in de plaatsen waar ik woon en werk. In Nijmegen heb ik nimmer vanaf de toren van de Stevenskerk de stad aan mijn voeten zien liggen. In Rhenen tikken we onze verhalen in de schaduw van de majestueuze Cuneratoren. Wederom, nog nooit een voet gezet op een traptrede richting de Rhenense hemel. Ik schaam me diep. Veenendaal waar ik deze eeuw woon: ook nog nooit van boven bekeken. 

Nou is dat in Veenendaal ook  een stuk lastiger, want voor een stad in de biblebelt heeft ze verrassend weinig kerktorens. Laat staan kerktorens waar je ook nog in kunt. Nu hebben ze wel een pseudo-klokkentoren bij het Veenendaalse gemeentehuis waar je af en toe met een gids mee naar boven mag. 

In de zomermaanden kun je daar op de eerste woensdag van de maand richting het carillon. Maar die zeldzame rondleidingen willen nog wel eens sneuvelen omdat er een stel duiven zit te broeden. En die mogen dan niet gestoord worden. Nu beschouw ik duiven als vliegende ratten (Spaanse wetenschappers kwamen zo'n negen jaar geleden tot dezelfde conclusie) dus waarom je die beesten vol met ziektekiemen daar ongestoord laat fokken, is me een raadsel. Maar stads wijs, stads eer, zullen we maar zeggen.

Het carillon van Veenendaal, ik vrees dat het nog wel even een mysterie voor me zal blijven. Ik ga deze zomer voor de Cuneratoren. Hopelijk zonder duiven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei