Volledig scherm
Een luchtfoto van de RAF van 23 maart 1945 van het gebied waar de vliegtuigbom is gevonden. © © Herkomst (reproductie): Speciale Collecties, Wageningen University & Research - Library

Vliegtuigbom gevonden op Mauritskazerne in Ede

updateEDE - Tijdens bodemonderzoek (voorafgaand aan bouwwerkzaamheden) op de Mauritskazerne in Ede is op 16 januari een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het projectiel wordt donderdag tussen 8.00 en 14.00 uur opgegraven en elders onschadelijk gemaakt. 

Tijdens het werk is een gebied rondom de vindplaats hermetisch afgesloten voor het publiek. In verband hiermee moeten 15 tot 20 mensen elders werken, omdat hun bedrijf in het afgesloten gebied ligt. Ook de bewoners van het sociaal pension en de kinderen bij de plaatselijke kinderopvang moeten vanochtend op een andere plek worden opgevangen. Voor de bewoners van het sociaal pension is opvang aangeboden.

Ongevaarlijk

De bom is afkomstig uit een Britse bommenwerper en is een 500Lbs Medium Capacity MK1. Het Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) heeft het projectiel veiliggesteld en goed beschermd. Het is daardoor ongevaarlijk. Tijdens het demonteren van de bom wordt er een constructie omheen gebouwd. Die beperkt eventuele scherfwerking in de omgeving, mocht de bom onbedoeld toch afgaan. Daarnaast worden er sleuven omheen gegraven om een eventuele schokgolf in de grond te beperken. 

Als de ontsteking van de bom is verwijderd, wordt die ter plekke onschadelijk gemaakt. Daarna wordt de bom op een afgesloten terrein van Defensie in de gemeente Ede tot ontploffing gebracht.

Omleidingsroute

Het Akoesticum en de parkeerplaats voor auto's voor treinreizigers zijn ook tijdens het ontmantelen van de bom bereikbaar. Er is een omleidingsroute via de Berkenlaan ingesteld. 

Bombardement 

De bom is waarschijnlijk een blindganger – een niet-ontplofte bom – is van het bombardement op Ede van zondag 17 september 1944. In aanloop naar operatie Market Garden bestookten 's ochtends zes Amerikaanse bommenwerpers Duitse kazernes aan de oostkant van Ede. 

Op zondagochtend kort voor de middag werden de eerste 170 bommen gegooid. Tien minuten volgde een twee golf van zes bommenwerpers. 's Middag wierpen 71 bommenwerpers onder meer van de Britse Royal Airforce 281 bommen af. Een daarvan zal nu zijn gevonden.

In totaal sneuvelden 69 Edenaren. In de kazernes kwamen 25 Duitsers om en raakten zestig gewond. Aan de Parkweg staat een monument voor de slachtoffers.

Volledig scherm
Onhulling monument ter nagedachtenis bombardement op Ede Zuid op 17 september 1944. © Herman Stšver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
  PREMIUM
  VIDEO

  Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

  LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.
 2. ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterlaten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wageningers
  PREMIUM
  VIDEO

  ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterla­ten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wagenin­gers

  WAGENINGEN - Wat is oorlog? ,,Oorlog is vreselijk’’, zei de 10-jarige Teun Spierenburg. ,,Dat heb je heel mooi en juist gezegd‘’, zei Mia S. Wigman. De 88-jarige Wageningse kwam op de G.J. van den Brinkschool vertellen over haar ervaringen, als 10-jarige, toen de oorlog begon in Wageningen. De aftrap van het schoolproject Oorlog in mijn buurt raakte de scholieren van de groepen 7 en 8. ‘Dat was bij ons’ was meer dan eens een uitroep van de kinderen. De oorlog kwam opeens heel dichtbij in de klas.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei