Vlogster Eva (16) is voor de camera gewoon zichzelf

VIDEOWAGENINGEN - Eva Zwanenburg (16) uit Wageningen won met haar vlog ‘School Backpack Tour’ de Hema vlog academy. Een ‘summer school’ waarbij scholieren les krijgen van bekende YouTubers. De prijs bestaat uit hulp en tips van experts. Zodat Eva een nog betere YouTuber wordt.

De eindchallenge van de Hema vlog academy bestond uit het maken van een video over hoe je je voorbereidt op de eerste schooldag. 

Spot

Eva maakten haar winnende filmpje last-minute want was er vanuit gegaan dat de keuze werd gemaakt uit de ingezonden weekopdrachten. ,,Omdat ik niet zoveel tijd meer had, heb ik een video gemaakt over wat er in mijn rugzak zat. De School Backpack Tour.” Alles aan elkaar gepraat in de typerende Eva Zwanenburg stijl. Enthousiast, soms grappig, af en toe de spot drijvend met zichzelf en met leuke tips.

Eva vindt het geweldig dat ze gewonnen heeft van een paar honderd andere vloggers. ,,Het is een soort droom die uitkomt.” Ze heeft nu 3.000 volgers en hoopt door de tips snel te stijgen naar 5.000. Dat er straks misschien een schare fans voor haar deur staat te joelen, daar kan ze zich niks bij voorstellen. ,,En al helemaal niet dat ze dan ook met mij op de foto willen.’’

Creatief

Quote

Een vlogger filmt vooral wat hij op een dag doet. Een YouTuber gaat voor de camera zitten en vertelt een verhaal

Eva, de helft van een tweeling, is geboren en getogen in Wageningen. Als klein meisje was ze al creatief. Niet alleen op het gebied van filmen. Volgens haar moeder knutselde de kleine Eva er op los. ,,Ze hield ook van tekenen en schreef verhaaltjes.” Eva noemt zichzelf een YouTuber die af en toe vlogt. ,,Een vlogger filmt vooral wat hij op een dag doet. Een YouTuber gaat voor de camera zitten en vertelt een verhaal”, legt Eva het verschil uit. Van het filmen, de belichting juist instellen, je eigen script schrijven, tot het editen van de beelden. Een YouTuber doet alles zelf.

Drie jaar geleden maakte Eva samen met een vriendin een videofilmpje en zette dit zonder na te denken op YouTube. ,,Zo is het begonnen.”  Eva vlogt zoals ze zelf zegt over ‘van alles’. Op haar kanaal staan vlogs over haar vakanties, etenswaren, DIY’s (do it yourself) en mode. Maar ze speelt ook sketches.

Verlegen

Volledig scherm
Eva Zwanenburg vlogt thuis in de tuin. © Tamara Reijers

In het dagelijks leven kan Eva best verlegen zijn, maar als ze voor de camera staat heeft ze daar geen last van. ,,Ik ben in de filmpjes gewoon mezelf. Tenzij ik een act doe.” Grenzen heeft ze wel. ,,Ik film niet dat ik onder de douche ga of op de wc zit. En als er ruzie is, zet ik dat ook niet op film.”

Een vlog maken kost veel tijd. Eva vlogt dan ook niet dagelijks. ,,Vooral het editen is bewerkelijk. Ik zoek muziek uit die bij de beelden past. Als ik praat of als er iets grappigs gebeurt dan benadruk ik die humor door er bijvoorbeeld een emoji of tekst in te plakken.” Om een minuut film te maken is Eva een uur bezig.


Waaraan voldoet een goede vlog? ,,Een leuke persoonlijkheid helpt mee. Maar dat is persoonlijk. Ik hou er van als er goed geëdit is en je mooie beelden ziet.” 

Hoe ziet ze de verre toekomst? ,,,Ik wil heel graag documentaire filmmaker worden. Hoe gaaf zou het zijn als mijn films dan ook echt in de bioscoop draaien.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

De Vallei