Volledig scherm
Een winterse blik op een volkstuincomplex op de Wageningse Eng © DG/Eric Wijnacker

Volkstuinders mogen toch meepraten over De Eng in Wageningen

WAGENINGEN - Volkstuinders worden alsnog uitgenodigd om op 17 april mee te komen praten over een visie voor de Wageningse Eng. Er was onrust ontstaan onder de volkstuinders omdat er wel over de Eng gepraat werd maar niet met hen.

Zo'n vierhonderd mensen hebben een volkstuin op het glooiende landschap aan de oostkant van Wageningen. Er is begonnen om met allerlei groepen een plan op te stellen voor De Eng maar de volkstuinders voelden zich daarbij niet vertegenwoordigd. 

Tijdens zijn laatste raadsvergadering sprong vertrekkend raadslid Hans Teunisse (PvdA) in de bres voor de volks- of moestuinhouders: ,,Het lijkt erop dat vooral een kleine groep niet-grondgebonden gebruikers het meeste commentaar heeft op de huidige situatie op de Wageningse Eng. Met name op de volkstuinen, schapen- en paardenweides. Met realiseert zich niet hoeveel tijd, energie, liefde en passie deze hobbygebruikers steken in dit mooie stukje Wageningen.''

Hartenkreet

De hartenkreet van Teunisse viel in goede aarde bij wethouder Han ter Maat (Stadspartij): ,,Wij hadden zelf ook al geconstateerd tijdens de eerste gesprekken over de visie dat deze omvangrijke groep slecht vertegenwoordigd was. We hadden de grondeigenaren Stichting Wageningse Eng en de kerken die volkstuinen verhuren wel uitgenodigd, maar die invitatie heeft veel moestuingebruikers niet bereikt. Dat hebben we nu veranderd. Ze zijn voor zover wij ze nu kennen nogmaals specifiek uitgenodigd en dat gaan we ook via de gemeentelijke informatiepagina's doen.'' 

Geruchten

Ter Maat ontzenuwde geruchten dat er al bepaald zou zijn dat het centrale deel van de Wageningse Eng ontdaan zou worden van moestuinen en dergelijke om de natuur daar meer ruimte te geven: ,,Daar is geen sprake van. Het is een van de visies waarover gesproken wordt maar ik ga er niet vanuit dat dat de uitkomst zal zijn van alle gesprekken.''

Volledig scherm
Hans Teunisse © Gemeente Wageningen

Het stelde Teunissen wel wat gerust: ,,Mensen die nu graag weer volop korenvelden willen zien op de Wageningse Eng kunnen zelf grond pachten, huren of kopen om dat op hun stuk grond te doen. Hetzelfde geldt voor bloemenvelden voor insecten en vlinders. Daarvoor hoeven de volkstuinders toch zeker niet te wijken?'' Hij vond Ter Maat en de gemeenteraad aan zijn zijde.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
  PREMIUM
  VIDEO

  Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

  LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.
 2. ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterlaten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wageningers
  PREMIUM
  VIDEO

  ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterla­ten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wagenin­gers

  WAGENINGEN - Wat is oorlog? ,,Oorlog is vreselijk’’, zei de 10-jarige Teun Spierenburg. ,,Dat heb je heel mooi en juist gezegd‘’, zei Mia S. Wigman. De 88-jarige Wageningse kwam op de G.J. van den Brinkschool vertellen over haar ervaringen, als 10-jarige, toen de oorlog begon in Wageningen. De aftrap van het schoolproject Oorlog in mijn buurt raakte de scholieren van de groepen 7 en 8. ‘Dat was bij ons’ was meer dan eens een uitroep van de kinderen. De oorlog kwam opeens heel dichtbij in de klas.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei