Volledig scherm
Publiek draagt demonstratief mondkapjes bij de infoavond over de uitbreiding van vliegveld Lelystad in Ede. © DG

Volle bak bij infoavond in Ede over vliegroutes Lelystad

EDE - Zeker 450 mensen zijn vanavond afgekomen op een informatieavond in Ede over de vliegroutes voor het uit te breiden vliegveld Lelystad vanaf 2019. De kwestie is beladen, zeker sinds eerder deze week bleek dat het ministerie van Infrastructuur twee routes pal over Ede heeft gepland in plaats van een.

De bezoekers kregen te weinig antwoorden op hun vragen.

Rijmen

De Edese wethouder Leon Meijer, de politieke verpersoonlijking van het verzet tegen de vliegroutes over zijn gemeente, toog ontevreden huiswaarts. ,,In de randvoorwaarden staat dat de routes woonkernen moeten vermijden. Ze gaan nota bene over een gebied waar 80.000 mensen wonen. Dat valt dus niet te rijmen, maar ik heb geen antwoord gekregen op mijn vraag waarom dat klaarblijkelijk toch kan’’, bromde Meijer. Vanmiddag gaat hij weer naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer bij te wonen. ,,Je moet je laten zien, anders denken ze straks nog dat we het allemaal wel goed vinden.’’

Actie

Dat is ook de mening van Joos de Wit, voorman van de actiegroep Red de Veluwe. ,,Kom in actie,’’ riep hij zijn gehoor toe. ,,Anders gaat dit onzalige plan straks gewoon door.’’ 

Tijdens de bijeenkomst bleek dat een vliegtuig met bestemming Lelystad ter hoogte van Ede en Wageningen een geluid produceert van een kleine 50 decibel.

Het ministerie van Infrastructuur gaf tijdens de bijeenkomst toe dat er beter gecommuniceerd had moeten worden over de vliegroutes. Het publiek kreeg nog wel een kleine toezegging van het verantwoordelijke ministerie van Infrastructuur en Milieu. De suggestie uit de zaal om testvluchten boven de Veluwe te doen om zo te ervaren welke overlast de vliegroutes gaan opleveren, wordt meegenomen. Of het ook echt gaat gebeuren, blijft de vraag.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei