Volledig scherm
Anton Mussert spreekt de menigte toe tijdens de landdag van de NSB in Lunteren. © Gratis

Voor je het weet is de Muur van Mussert verdwenen

LUNTEREN - De dagen van de Muur van Mussert lijken geteld. De eigenaar van het terrein op de Goudsberg in Lunteren wil de muur slopen.  De enige manier om de historische muur van de slopershamer te redden is dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hem tot rijksmonument uitroept.

In heel Nederland staan er meer dan 63.000 gebouwen of terreinen op de rijksmonumentenlijst. In de Vallei zijn dat er bijna 600. De gemeente Ede heeft 193 vermeldingen in het rijksmonumentenregister. 

Opvallend

Opvallend genoeg staat Amerongen op de tweede plaats met 144 rijksmonumenten, vele daarvan zijn terug te vinden op het terrein van het plaatselijke kasteel. Dit geldt ook voor Renswoude, dat 52 vermeldingen heeft. Wageningen telt 61 gemeentelijke monumenten, Rhenen heeft er 41 en Veenendaal 19. Hekkensluiter is Overberg dat het moet doen met welgeteld één rijksmonument, een boerderij uit de achttiende eeuw.

Grebbedijk 6a Wageningen

Volledig scherm
Het verpauperde rijksmonument aan de Grebbedijk in Wageningen. © Herman Stšver

Volgens de letter der wet is een rijksmonument een pand of object van nationale cultuurhistorische waarde dat de rijksoverheid heeft aangewezen als beschermd monument. Dat suggereert dat de eigenaar het goed onderhoudt om het zo voor de toekomst te behouden. Dat is echter niet altijd het geval. Het huis aan de Grebbedijk 6a in Wageningen is een schoolvoorbeeld van hoe het mis kan gaan. De eigenaar heeft het laten verslonzen. Nu is er niet veel meer van over dan een bouwval. Naar verwachting gaat het binnen niet al te lange tijd tegen de vlakte. 

Conclusie

Voor de Muur van Mussert is desondanks de enige manier om sloop te ontlopen, plaatsing op de rijksmonumentenlijst. Dat gebeurt naar verwachting dit jaar niet meer.  De onvermijdelijke conclusie? Over een jaar staan de Muur van Mussert en het pand aan de Grebbedijk er allebei niet meer.

Volledig scherm
Molen De Vriendschap in Veenendaal staat op de lijst. © Tamara Reijers
Volledig scherm
Het Mausoleum in Ede is een rijksmonument. © Henk van Holland
Volledig scherm
En natuurlijk staat ook de Cuneratoren in Rhenen op de rijksmonumentenlijst. © Arnold Winkel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei