Voorstel koopzondag Veenendaal: pas na 13.00 uur vanwege de kerk

VEENENDAAL - De supermarkten elke zondag open in Veenendaal. En twaalf koopzondagen per jaar, maar wel pas vanaf 13.00 uur om de kerkgangers niet in de weg te zitten. Dat is het voorstel waar Lokaal Veenendaal in november wil komen om een einde te maken aan de koopzondagdiscussie in Veenendaal.

Na een proef van een jaar met de koopzondag in Veenendaal is het de vraag: hoe verder? De ene helft van de gemeenteraad is tegen een koopzondag, de andere helft voor en de SP met zijn doorslaggevende stem wilde eerst de proef evalueren. Maar vorige maand ging bij het CDA ineens de deur op een kier. Fractievoorzitter Dorus Helsen overweegt om toch een koopzondag toe te staan, maar wil daar wel de achterban over raadplegen. ,,We zijn momenteel de reacties aan het verzamelen’’, aldus Helsen.

Lokaal Veenendaal kondigde een voorstel aan dat het CDA mogelijk over de streep kan trekken. ,,Dat voorstel komt in de raad van november want we willen het CDA daar de tijd voor geven’’, aldus Kees Lochtenberg van Lokaal Veenendaal. 

Supermarkten

Zijn voorstel: ,,Supermarkten, bouwmarkten, slagers en bakkers 52 zondagen per jaar open. En in het centrum 12 koopzondagen per jaar, dan blijven er nog 40 weekeinden over dat het rustig is.’’ Als extra handreiking naar de confessionele partijen geldt in alle gevallen openingstijden van 13.00 tot 18.00 uur in het voorstel. ,,Zodat het de kerkgang niet in de weg zit. Daarom willen we ook op koopzondag in het centrum gratis parkeren houden.’’

Volledig scherm
De eerste koopzondag ooit in Veenendaal op 18 september 2016. © Herman Stöver

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei