Volledig scherm
De Gelderhorst in Ede wil er een extra woontoren bij. © De Gelderhorst

Voorzitter Raad van Toezicht dovencentrum Gelderhorst geschorst

EDE - Voorzitter Jan Willem Buyser van de Raad van Toezicht van het landelijk woonzorgcentrum voor oudere doven De Gelderhorst in Ede is per direct geschorst. Een tijdelijke voorzitter vervangt hem. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat deze week bepaald.

Al sinds 2015 is de Raad van Toezicht in conflict met de Ondernemingsraad en Cliëntenraad van De Gelderhorst. Zij vroegen de voorzitter in december 2015 om op te stappen. Dat verzoek legde de Raad van Toezicht echter naast zich neer. Aanleiding voor de Raad om vervolgens zelf een zaak aan te spannen.

Communicatie
De partijen twistten onder meer over de slechte communicatie rond de toekomst van De Gelderhorst en de benoeming van een nieuwe directeur/bestuurder, die Jan Tempelaar in 2017 moet opvolgen. Ook werd kritiek geuit op de stijl van leiding geven van de voorzitter. Zo zei een woordvoerder van Ondernemingsraad en cliëntenraad in december 2015 dat de voorzitter van de Raad van Toezicht, bij de werving van een nieuwe directeur vroeg om 'een heroriëntatie voor de toekomst van De Gelderhorst', maar niet duidelijk maakte wat daarmee bedoeld werd. „We hebben de idee dat de Raad van Toezicht zich afsluit van de organisatie en los opereert. En niet handelt volgens het meerjarenbeleidsplan en onze vastgelegde missie, visie en cultuur", aldus de woordvoerder.

Ook de inspectie voor de gezondheidszorg liet weten zich ernstig zorgen te maken over de situatie. Zij pleitte voor een onderzoek door een onafhankelijke externe partij.

Onderzoek
De rechter heeft ook bepaald dat directeur Jan Tempelaar een tijdelijke bestuurder naast zich krijgt. Zowel deze bestuurder als de interim-voorzitter van de Raad van Toezicht krijgen een beslissende stem. Verbetert de situatie hierdoor niet, dan komt er een onderzoek naar de gang van zaken bij het woonzorgcentrum tussen oktober 2014 en nu.

De Vallei