Volledig scherm
© Erna Lammers

Vragen bij 'stilzwijgen' van opvang jonge statushouders in Ede

EDE - In Ede blijkt al maanden een groep jonge alleenstaande vluchtelingen (AMV) te worden opgevangen. Volgens de raadsfractie van Burgerbelangen heeft het gemeentebestuur hierover tot op heden niet de inwoners en de gemeenteraad geïnformeerd. De partij heeft daarover schriftelijke raadsvragen gesteld.

Het gaat om jongeren die al te horen hebben gekregen dat ze in Nederland mogen blijven.

Horalaan
De groep van 12 jongeren woont onder begeleiding op het complex van de instelling voor jeugdpsychiatrie Karakter aan de Horalaan in Ede. Jeugdzorginstelling Timon huurt de accommodatie van Karakter, bevestigt een woordvoerder van Timon. De organisatie vangt in het hele land 250 jonge minderjarige asielzoekers op in opdracht van Stichting Nidos, dat de voogdijtaak uitvoert voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

Stil
Het gemeentebestuur van Ede heeft de mogelijke komst van de AMV-groep wel gemeld. Volgens raadslid Natasja Peters van Burgerbelangen is het daarna stil geworden. „We krijgen nu meldingen van Edenaren die zich afvragen wat er aan de Horalaan gebeurt. Wij vinden dat je bij een gevoelig thema als vluchtelingen niet zorgvuldig genoeg kunt zijn in je communicatie richting je inwoners, maar ook de gemeenteraad. Ons vertrouwen in het college is op dat punt afgelopen jaar al flink beschadigd."

Discussie
In Ede ontstond afgelopen jaar hevige discussie over het plan van het gemeentebestuur om asielopvang te creëren. Een eerste plan voor de opvang van zeshonderd vluchtelingen in Otterlo werd ingetrokken, inmiddels is er een akkoord over huisvesting van negenhonderd asielzoekers op drie locaties in Ede en bij Lunteren. Sinds de herfst van vorig jaar is er een noodopvang voor 370 asielzoekers op de voormalige kazerneterreinen.

De Vallei