Volledig scherm
Atleten van Pallas brachten vers Vrijheidsvuur in de koude nacht van maandag op dinsdag lopend van Eindhoven naar Wageningen. © Tamara Reijers

Vrijheidsvuur van Wageningen weer ververst

WAGENINGEN - Het eeuwig brandende Vrijheidsvuur nabij het 5 Mei Plein in Wageningen is dinsdagochtend tijdens een korte ceremonie ververst. Lopers van Pallas haalden het vuur, dat afkomstig is van de Normandische stranden waar in 1944 de bevrijding van Europa begon, maandagavond op in Eindhoven. 

Sinds 2011 wordt het vuur jaarlijks ververst, waarna het in de nacht van 4 op 5 mei vanuit Wageningen door estafettelopers over heel Nederland verspreid wordt. Het vuur brandt het hele jaar in de top van de uitschuifbare zuil van kunstenaar Hanshan Roebers, die ooit het middelpunt was van een heftige discussie rond wat toen de Paal van Bernhard genoemd werd. Het kunstwerk is een erfenis van toenmalig burgemeester Alexander Pechtold en wordt inmiddels breed gewaardeerd, ook door toeristen.

Bij de ceremonie was dinsdag een handvol Wageningse veteranen aanwezig. Kees Jochems, Ben Schrijn en Bertus van Kleef zijn dankbaar dat de gemeente en Wageningen45 de militaire herinnering zo levend houden: ,,Zo lang we kunnen, blijven we komen.’’ Burgemeester Geert van Rumund wees ook op het actuele belang van vrede en veiligheid: ,,Er wordt tegenwoordig vooral veel geschreeuwd, het zou beter zijn als we meer zouden luisteren naar elkaar.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei