Volledig scherm
Dijkgraaf Tanja Klip-Martin is blij met de hoge opkomst. © Nico Brons

VVD de winnaar in voorlopige uitslag waterschapsverkiezing Vallei en Veluwe

RHENEN De VVD is de winnaar geworden van de waterschapsverkiezingen voor het waterschap Vallei en Veluwe. In de voorlopige uitslag behaalde de partij 4 zetels. De definitieve uitslag wordt maandag bekend gemaakt.

De VVD, onder aanvoering van baron Eric Mackay uit Harskamp, is de enige partij die 4 zetels scoorde. Naast Mackay komt daarmee ook de nummer twee op de lijst Celine Wilton uit Wageningen in het waterschapsbestuur. Voor de rest waren er weinig verschuivingen in de verdeling van de 'zetels'. 

CDA, ChristenUnie en Water Natuurlijk bleven op 3 zetels, Lokaal Waterbeheer bleef op 2 staan. De PvdA en de SGP verloren ieder een zetel en komen uit op 2 afgevaardigden. De AWP bleef op 2 staan, 50Plus verdubbelde van 1 naar 2. De Verenigde Senioren Partij viel buiten de boot.

Vallei-afgevaardigden

Het gaat nog om een voorlopige uitslag, maar op grond van deze resultaten komen diverse afgevaardigden uit de Vallei in het waterschapsbestuur terecht. Voor het CDA is dat Edenaar Roel Kremers, bij de PvdA is dat Mathilde Maijer uit Wageningen en Henri Pastoor uit Ede. Pastoor staat tweede op de lijst van 50Plus.

De opkomst in het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe bedroeg 58,19 procent. Dijkgraaf Tanja Klip-Martin noemt dat een hoge opkoms. ,,De waterschappen werken 24/7 aan het ruimtelijk aanpassen van ons land aan de gevolgen van de klimaatverandering en bevinden zich in het hart van de klimaatdiscussie. Naast een energietransitie zitten we immers ook in een watertransitie", geeft ze als verklaring.

Vier jaar geleden was de opkomst van de waterschapsverkiezingen bij Waterschap Vallei en Veluwe 49,95 procent, dat was weer een verdubbeling van de verkiezingen van 2011.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei