Volledig scherm
De woningen aan de Veerstraat. © DG

Wageningen gaat lood in tuinen Veerstraat toch snel opruimen

WAGENINGEN - Wageningen wil de met lood verontreinigde tuinen aan de Veerstraat in Wageningen toch saneren. Volgens het stadsbestuur is er geen wettelijke plicht te saneren, maar op advies van de GGD stelt het college van burgemeester en wethouders voor de tuinen toch schoon te maken.

Gemiddeld blijkt de vervuiling in de Veerstraat mee te vallen, maar in een aantal afzonderlijke tuinen zijn hogere gehaltes lood gevonden. Op die percelen is volgens de gemeente wel sprake is van een risico voor de bewoners.

Onrust

Vorig jaar ontstond onrust bij een aantal bewoners van de Veerstraat omdat de grond in hun tuinen vervuild is met lood en kankerverwekkende stoffen. De Wageningers maken zich zorgen over hun gezondheid. De vervuiling kwam aan het licht toen één van de huurwoningen in de straat te koop werd gezet.

In november is de bodemvervuiling opnieuw onderzocht. Uit de resultaten blijkt dat de bodemvervuiling hetzelfde is als in de jaren ‘90 en dat er nog geen wettelijke reden is direct te saneren. Toch stelt het college de raad voor de grond te saneren om zo de risico’s voor de bewoners en hun ongerustheid weg te nemen. 

Risico

Volledig scherm
Links de vervuilde achtertuinen in de Wageningse Veerstraat. © DG

Samen met de Woningstichting heeft de gemeente verder gekeken dan de wettelijke normen. De norm gaat uit van een gemiddelde vervuiling van naast elkaar gelegen percelen. In de Veerstraat is nu ook per afzonderlijk perceel gemeten en geanalyseerd. Dan blijkt dat op een aantal afzonderlijke percelen wel sprake is van een mogelijk risico, omdat daar hogere gehalten aan lood zijn aangetroffen.

De GGD is om advies gevraagd naar aanleiding van de onderzoeksresultaten. Om eventuele gezondheidsrisico’s uit te sluiten, adviseert de GGD om vervroegd te saneren of de bewoners adviezen te geven voor het gebruik van hun tuin. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei