Volledig scherm
PREMIUM
Het elftal van Wageningen dat in 1948 de KNVB-beker won. © Foto Raphael Drent

Wageningen is meer dan de universiteit

blogHet is een stokpaardje van minister-president Mark Rutte: heel de wereld kent Wageningen. Ik heb het niet gecontroleerd, maar het lijkt me op zijn minst een boute bewering. 

Quote

Als mijn gehoor Nederland kende dan was dat toch vooral vanwege Cruijff, Gullit en Van Basten of voor mijn part de tulpen

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent

Nou weet ik ook wel dat de premier niet wil zeggen dat alle bijna 7,7 miljard wereldbewoners Wageningen echt kennen. Misschien bedoelt Rutte wel dat iedereen die hij in het buitenland spreekt, of iedere buitenlander die hij in Nederland spreekt, Wageningen kent. Vooruit, ik ben bereid dat aan te nemen. Hij bedoelt ook niet dat de stad Wageningen bij iedereen bekend is, maar de plaatselijke universiteit wel. Ja, het is maar in wat voor kringen je verkeert.

Ik heb zelf mogen studeren aan Wageningen Universiteit, toen nog Landbouwhogeschool geheten. Ik heb ook een tijdje in het buitenland vertoefd, maar dat ik tijdens mijn ontmoetingen met de bevolking overal direct een herkennend gehoor trof als ik over onze universiteit begon? Nee. Als mijn gehoor Nederland kende dan was dat toch vooral vanwege Cruijff, Gullit en Van Basten of voor mijn part de tulpen. De universiteit was in landbouwkringen echter wel vrij bekend.

Maar Wageningen is meer dan de universiteit. Dat bleek vorige week zondag maar weer eens. We zaten in het zonnetje op een terras in het Vlaamse Mechelen. Vraagt de ober waar we vandaan komen. Het antwoord is Wageningen. Dat kende hij wel: ,,Aha, FC Wageningen. En meer weet ik niet van die stad.’’ Altijd leuk om te horen dat het Wageningse voetbalverleden niet is verdwenen. Overigens, van Mechelen kende ik tot voor kort ook niet veel meer dan de voetbalclubs KV en Racing Mechelen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei