Wageningen is Sint Maartenhoofdstad van de Vallei

WAGENINGEN - Hoe viert de Vallei Sint Maarten? Een korte en zeker niet volledige toer door het gebied leert dat Wageningen voorop loopt met het aantal kinderen dat met lampionnetjes langs de huizen gaat.

Volledig scherm
Hier kunnen de Sint Maartenvierders aanbellen, zingen en snoep verwachten. Er brandt een lichtje voor de deur. © DG

,,Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten, de meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sinte Maarten aan." 

Of: ,,11 november is de dag dat mijn lampje, dat mijn lampje, 11 november is de dag dat mijn lampje branden mag." 

De twee meest gezongen Sint Maartenliedjes klinken deze zaterdagavond vooral in Wageningen. In de wijk Noordwest, rond de Lijnbaanstraat en in de Roghorst lopen tientallen kleine groepjes jonge kinderen met hun lampionnetjes en een plastic zak voor het snoep. Voor veel deuren brandt een kaars of een lampje, ten teken dat de bewoners meedoen aan de viering van Sint Maarten.

Eerst eten

Aan het begin van de avond branden er in de bloemenbuurt in Rhenen op verschillende plaatsen lampjes op opritten. Kinderen laten zich nog niet zien. Wellicht moeten ze eerst eten voor ze op pad gaan. 

Een paar kilometer verder is er in Veenendaal niets te merken van het vieren van de dag dat de heilige Martinus werd begraven in Tours, drie dagen na zijn sterfdag. In de Rietkampen in Ede lopen hier en daar wat kinderen met hun ouders langs de huizen. Ook hier lampjes bij de huishoudens die meedoen. 

GroenLinks

Dat de meeste lampjes en kinderen in Wageningen zijn te zien, is niet verwonderlijk. De Volkskrant meldt deze zaterdag dat Sint Maarten vooral populair is bij de wat meer welgestelde Nederlander en bij stemmers op GroenLinks. Laat Wageningen er daar nou een heleboel van hebben.

Sint Maarten app

Kinderen (of hun ouders) die al vooraf een goede route willen bedenken om langs zoveel mogelijk huizen te komen die meedoen aan Sint Maarten, kunnen gebruikmaken van de app nextdoor. Die laat in jouw wijk precies zien wie er wel en niet Sint Maarten vieren.

Volledig scherm
Zingende jongetjes in Wageningen. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei