Volledig scherm
© DG

Wageningen UR verkoopt WICC

05 dec 2007, 03:12 - WAGENINGEN - Wageningen UR verkoopt hotel- en congrescentrum WICC en het naastgelegen IAC.

De kavel en panden aan de Lawickse Allee 9 en 11 in Wageningen komen in handen van een particulier, de heer Kalkhoven, die ook hotel WIR aan de Stadsbrink bezit. Wageningen UR (Universiteit en Researchcentrum) doet eveneens haar aandelen van de hand in de exploitatiemaatschappij die WICC en WIR beheert.

Directeur Jaap Venendaal van WICC en WIR koopt die aandelen. De overdracht van panden en aandelen wordt vandaag officieel beklonken met een feestelijke bijeenkomst in het WICC.

WICC (Wageningen International Conference Centre) en WIR (Wageningen International Residence) tellen samen 218 hotelkamers, waarvan 149 aan de Lawickse Allee en 69 appartementachtige hotelkamers aan de Stadsbrink. Congresbedrijf IAC (International Agricultural Centre) is eigenlijk al bij het WICC getrokken, vertelt Bianca Keijman, assistent van Venendaal.

De directeur is voornemens om van WICC en IAC een modern hotel- en congrescentrum te maken. Begonnen wordt met de verbouwing van het buffetrestaurant in het WICC tot een à la carte restaurant. Daarna staan een renovatie van de huidige kamers in het WICC en uitbreiding van het IAC met zestig tot tachtig nieuwe twee-persoonskamers op stapel. Na de uitbreiding is het WIR, dat de exploitatiemaatschappij nu van Kalkhoven pacht, waarschijnlijk niet meer nodig als hotel. Voordeel is dat alle hotelkamers dan op één locatie te vinden zijn in plaats van verspreid over twee.

Voor Wageningen UR komt met de verkoop een einde aan de betrokkenheid bij WICC en IAC. Dit is een beleidswijziging. In 2001 besloot de raad van bestuur nog beide onder de paraplu van Wageningen UR te houden. Volgens woordvoerder Simon Vink omdat de waarborg ontbrak dat deze zelfstandig zouden kunnen draaien en Wageningen UR hotel- en congresruimte nodig heeft. In de plannen van Venendaal is zoveel vertrouwen dat nu toch tot verkoop wordt overgegaan. De panden zijn in 1972 gebouwd door het ministerie van Landbouw om internationale cursisten te kunnen huisvesten en onderwijzen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei