Zicht vanaf de sterflat aan de Dijkgraaf in Wageningen.
Volledig scherm
Zicht vanaf de sterflat aan de Dijkgraaf in Wageningen. © Tamara Reijers

Wageningen wil álles qua bereikbaarheid nog eens onderzoeken

WAGENINGEN - De nieuwe Wageningse coalitie, die nu in de maak is, vraagt de provincie om voor de milieueffectrapportage (MER) alle mogelijke tracé's op en rond de Wageningen Campus te onderzoeken. En dus niet alleen de Campusroute tussen de Campus en woonwijk Noordwest, waar de provincie inmiddels aan werkt.

Wat GroenLinks, D66, PvdA en CU betreft worden de milieu-effecten van alle denkbare tracé's onderzocht. Een zienswijze met die strekking wordt door een meerderheid van de gemeenteraad, inclusief SP, verstuurd naar Gedeputeerde Staten in Arnhem. 

De gemeenteraad besloot daar maandagavond laat toe. 

Dus er zou ook opnieuw gekeken moeten worden naar een nieuwe versie van Ruggengraat 2.0 (met een ontsluitingsweg over de Campus) maar ook bijvoorbeeld naar meer autoverkeer op de Nijenoord Allee, vindt de beoogde nieuwe coalitie. Alles zes varianten die ooit geopperd zijn zouden onderzocht moeten worden in de MER.

Statenfracties

Rien Bor van de Stadspartij Wageningen, zelf ook geen voorstander van een Rondje Campus, vond dat allemaal niet erg realistisch: ,,We draaien de klok hiermee terug naar 2015, alsof er niets veranderd is. Alsof de meerderheid in de gemeenteraad zich niet realiseert dat de provincie ons dit dossier uit handen heeft genomen en zich nu voorbereidt op een inpassingsplan.’’

Quote

Geen autoweg dwars over de Campus langs duizenden studenten

Melissa van der Lingen, Connect Wageningen

Het zou volgens hem beter zijn als PvdA en D66 bij hun beide Provinciale Statenfracties, die voor het inpassingsplan en de Campusroute hebben gestemd, aan zouden dringen op andere keuzes. ,,In plaats van nu een motie aan te nemen die niet unaniem gesteund wordt.’’

Connect

Van CDA en VVD was al bekend dat ze voorstander zijn van de Campusroute. 

De Mansholtlaan, de noordelijke entree van Wageningen.
Volledig scherm
De Mansholtlaan, de noordelijke entree van Wageningen. © Herman Stšver

De nieuwe jongerenpartij in de gemeenteraad, Connect, gaf aan waarom ze het helemaal geen goed idee vindt om zoals GL en PvdA bepleiten te onderzoeken of auto's gebruik kunnen maken van busbaan of Bornsesteeg. Melissa van der Lingen (Connect): ,,Wij vind het helemaal geen goed idee om zoveel auto's pal langs onderwijsvoorzieningen als Forum of Orion te leiden. Al was het maar vanwege de fijnstofproblematiek waarmee je dan dagelijks duizenden studenten gaat confronteren.’’

Een motie van Moomin-Moslim Ait-Imchi (SP) om op de valreep aan de provincie te vragen nog een zevende variant voor een beter bereikbaar Wageningen  te onderzoeken (met onder meer een fietstunnel bij het kruispunt Nijenoord Allee, Rooseveltweg en Mondriaanlaan) kreeg alleen steun van PvdA en CU. De andere  fracties  vonden zo'n nieuwe variant te veel gevraagd van de provincie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei