Wageningen wordt weer demonstratiestad

blogDeze keer ging het om het klimaat. Ongeveer tweehonderd jongeren, meest studenten, trokken vrijdagmiddag van de campus naar het stadhuis om aandacht te vragen voor de klimaatsverandering. 

Quote

Ik kan nog zo onze strijdkre­ten opdreunen: ‘Hun strijd, onze strijd, internatio­na­le solidariteit’

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent

Het was een internationaal gezelschap dat dwars door Wageningen wandelde om hun zorgen kracht bij te zetten en toevallige voorbijgangers er op attent te maken. ,,What do we want? Climate justice. Now’’, scandeerden de demonstranten.

Dat de slogans in het Engels werden geroepen kan op twee dingen duiden. Allereerst natuurlijk dat de klimaatverandering de hele wereld aangaat en niet alleen Wageningen of Nederland. Dan kan je voor de zekerheid maar in het Engels scanderen wat je op je lever hebt. Aan de andere kant laat het ook zien dat Wageningen een internationale stad is geworden.

Ik herinner me mijn eerste demonstratie nog in Wageningen. We leefden in september 1975. Het Spaanse regiem van generaal Franco had zojuist een aantal ETA-leden, die aanslagen hadden gepleegd in hun strijd voor de onafhankelijkheid van Baskenland, ter dood veroordeeld. Op 27 september werden vijf Baksen voor het vuurpeloton gezet en doodgeschoten. Dus wij de straat op. Ik meen me te herinneren dat het protest begon op De Dreijen. Waar het eindigde weet ik echt niet meer. Wel kan ik nog zo onze strijdkreten opdreunen: ‘Hun strijd, onze strijd, internationale solidariteit’. Ongetwijfeld klonk tussendoor ook het onvermijdelijke ‘Franco moordenaar.’

Of onze demonstratie er aan heeft bijgedragen weet ik niet, maar drie jaar later schafte Spanje de doodstraf af. Benieuwd hoe het afloopt met het klimaat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei