De Vismarkt met rechts het oude stadhuis.
Volledig scherm
De Vismarkt met rechts het oude stadhuis. © Werkgroep Virtueel Rhenen

Wandelen door het Rhenen van 1700

RHENEN - Hoe wek je het verleden van Rhenen tot leven? Gewoon, door er doorheen te lopen. De werkgroep Virtueel Rhenen maakt een reconstructie van de stad rond 1700 waar je straks een wandeling kan maken.

Alleen ingewijden kunnen nu nog door het oude Rhenen dwalen. Dat kan op de laptop van Henny Boor die ze mee heeft genomen naar het Rhenense museum. Boor is een van de leden van de werkgroep Virtueel Rhenen, onderdeel van de historische vereniging. 

Stad komt tot leven

De oude Koning van Denemarken
Volledig scherm
De oude Koning van Denemarken © Werkgroep Virtueel Rhenen

Op het beeldscherm van haar computer komt de oude stad tot leven. We wandelen door de oude Herenstraat, langs de oude Waag en het oude Stadhuis. In sommige gebouwen kun je ook even naar binnen. ,,We hebben een wat ruime periode genomen van honderd jaar zodat we meerdere historische gebouwen in de stad konden plaatsen", aldus Boor.

Koningshuis

Quote

We doen het allemaal zelf, in onze vrije tijd

Henny Boor, Werkgroep Virtueel Rhenen

Veel in Rhenen is verloren gegaan. Waaronder het Koningshuis, ooit gebouwd als zomerpaleis rond 1630 in opdracht van de 'winterkoning' Frederik de Vijfde. Dat paleis is in 1812 afgebroken, maar sinds 2015 is het al virtueel te bezoeken. Maar de werkgroep wil meer. Zo'n tien jaar geleden zijn ze begonnen om Rhenen tussen 1650 en 1750 tot leven te brengen, vertelt Henny Boor onder het toeziend oog van enkele andere leden. Allemaal mensen die niet bepaald jonkies zijn maar wel handig met de computer: ,,We doen het allemaal zelf, in onze vrije tijd, daarom is het een langlopend project."

Ingehaald door de tijd

Niet alles is klaar, soms sla je een hoek om en kijk je in een witte leegte. Dan moet Henny even een ander programma openen om verder te kunnen lopen. ,,We zijn bezig om alles over te zetten. Ooit begonnen we te bouwen in een programma dat inmiddels is ingehaald door de tijd. We werken nu met een ander programma dat veel sneller en gebruikersvriendelijker is. Maar daardoor is de stad nog steeds verdeeld over twee programma's. We zijn nu bezig om alle huizen één op één over te zetten van het oude naar het nieuwe systeem." En dat zijn er nogal wat, 365 huizen in totaal.

Accuraat

Het is de bedoeling dat straks iedereen door oud Rhenen kan wandelen. Wanneer het klaar is? Dat durven ze nog niet te zeggen. ,,We werken er hard aan, maar zoals je ziet, we doen het allemaal in onze vrije tijd."
En hoe accuraat is het? ,,Zo accuraat mogelijk, maar soms moet je wat fantasie gebruiken. Niet van alles hebben we afbeeldingen."

110 jaar HVOR
De Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en Omstreken (HVOR) bestaat dit jaar 110 jaar. Dat wordt donderdag gevierd met een feestelijke avond in de Cunerakerk waar onder andere historicus en televisiepresentator Maarten van Rossem als gastspreker een lezing geeft. De werkgroep Virtueel Rhenen laat die avond een presentatie van zo'n vijftig minuten zien van de digitale stad en van de laatste versie van het Rhenense Koningshuis. Maarten van Rossem maakte eind 2014 voor zijn televisieprogramma al eens een aflevering over het Koningshuis van Rhenen waar mensen nu al een rondleiding kunnen doen op hun computer.

Via de Rijnstraat naar de Vismarkt.
Volledig scherm
Via de Rijnstraat naar de Vismarkt. © Werkgroep Virtueel Rhenen
Zicht op het verdwenen Koningshuis en de Cunerakerk op de achtergrond.
Volledig scherm
Zicht op het verdwenen Koningshuis en de Cunerakerk op de achtergrond. © Werkgroep Virtueel Rhenen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei