Volledig scherm
© Herman Stöver

Wat voor zin hebben die stemposters nu eigenlijk?

blogIk weet het niet met die stemposters. Elke twee jaar hangen ze weer in het straatbeeld en elke keer denk ik weer: voor wie hangen ze er?We hebben toch youtube? 

Volledig scherm
Rhenen 16-02-2018 Chef redacteur Albert Heller iov Gelderlander Foto Raphael Drent © Foto Raphael Drent

 In Ede hebben ze inmiddels zulke minuscule versies opgehangen dat nog amper te zien is wie er op de posters staan, laat staan dat je kunt lezen wat de slogan is van de desbetreffende partij. En ik kan me dat wel voorstellen. Want die slogans, dat is toch wel een bijzonder feestje. ‘Het draait om Rhenen en niet om Den Haag’ roept Rhenens Belang. Inkoppertje. ‘Kansen Grijpen; is het van de VVD in Ede. Lijkt me niet de beste slogan voor een partij waar in de afgelopen jaren nogal wat kansen zijn gegrepen die niet helemaal legaal bleken. In Veenendaal doet de VVD het een beetje bescheidener: kansen pakken. Klinkt toch net even wat beschaafder.

Ook eentje uit Neder Betuwe wil ik u niet onthouden. ‘Bouwen en bewaren’, van de plaatselijke SGP. Waar het precies over gaat weet niemand. Wellicht een woontoren langs de Rijnbrug, 40 verdiepingen hoog. En bewaren? 

Waarop kun je je nog onderscheiden? Dacht ze bij de ChristenUnie in Veenendaal net een mooie slogan te hebben in ‘Veenendaal Verbinden’, blijken ze bij de PvdA al een stukkie verder met ‘Een verbonden Veenendaal’. Die hebben het al voor elkaar. 

Schreeuwerig

Quote

blijken ze bij de PvdA al een stukkie verder met ‘Een verbonden Veenendaal'

Albert Heller

Maar het is ook niet makkelijk natuurlijk. Met je lage campagnebudget iets mooi verzinnen. Het moet ook nog een beetje mooi klinken, iets over je partij zeggen, niet te schreeuwerig zijn. En dan krijg je dingen als ‘Waardevol voor Ede’ van de plaatselijke CU. Hebben we een schat gevonden? 

Misschien is het dan wel het beste om de ambities maar gewoon laag te houden. Zoals het Edese CDA dat met een hogedrukreiniger de letters: ‘Wilt u een schone stoep, stem CDA’ aanbracht. Gewoon simpel je richten op een schone stoep. Dat moet werken, dat snappen mensen. Hoewel, ik kan me voorstellen dat andere partijen ook best een schoon stoepje willen. Maar ja, dan moet je het dus wel even op je poster zetten. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei