Volledig scherm
De voormalige vuilnisbelt in Wekerom. © Herman Stöver

Water en zand uit belt Wekerom 'verontreinigd'

WEKEROM - Zowel het water als het zand dat uit de voormalige vuilstort aan de Edeseweg in Wekerom stroomt, is sterk verontreinigd. Dat blijkt uit onderzoek van gerenommeerd onderzoeksbureau Arcadis in opdracht van omwonenden.

Advocaat Simon Blasweiler maakte namens de omwonenden de resultaten gistermiddag bekend tijdens een hoorzitting over de bezwaren van omwonenden tegen de gemeentelijke vergunning van de uitkijktoren op de belt. Onderzoek van Arcadis wijst uit dat met name het water uit de stortplaats (percolatiewater), dat via scheuren uit de berg sijpelt, sterk verontreinigd is met zware metalen, minerale olie en aromaten. Zowel dit water als het uitstromende zand vervuilt de sloot om de vuilnisbelt, menen de onderzoekers. Tevens is uit metingen gebleken dat het grondwater is verontreinigd met stoffen uit het percolatiewater, zo valt in het rapport te lezen. De gemeente Ede is wettelijk verplicht om maatregelen te nemen, aldus Arcadis.

Verontrustend

Quote

Het rapport van Arcadis bevestigt onze vermoedens

Bep Vaarkamp, omwonende

De omwonenden van de belt maken zich al jaren zorgen over hun gezondheid. Ze zijn geschrokken van de onderzoeksresultaten. ,,We vinden het erg verontrustend. Het bevestigt wel onze vermoedens. Dat de belt nog actief is, is nu wel aangetoond”, zegt omwonende Bep Vaarkamp.

Nadat vorig jaar december een fundering voor de toren op de belt is gestort, zagen omwonenden scheuren ontstaan waaruit ‘gekleurd’ water sijpelt. Tot eind jaren 80 werden er diverse soorten chemisch afval gestort. Na het sluiten van de stortplaats kwam er een afdeklaag over de vuilnis heen. Die laag is volgens onderzoek op tal van plekken onvoldoende.

Reparatie afdeklaag

De gemeente Ede kondigde eerder aan reparaties te gaan uitvoeren aan de afdeklaag, maar zag geen aanleiding actie te ondernemen tegen het uitstromende water. ‘Uit eerder onderzoek is gebleken dat er geen sprake was van een verslechtering van de grondwaterkwaliteit’, zei een woordvoerder onlangs. En ‘het doorsijpelen van regenwater zou inherent zijn aan vuilnisbelten en geen nadelige gevolgen hebben’. Daarnaast zou de Omgevingsdienst geen nieuwe scheurvorming hebben geconstateerd in de afdeklaag. 

Fundering

Onderzoeksbureau Arcadis geeft nu aan dat het storten van de fundering wel effect heeft gehad. ‘Door de druk van de funderingsplaat is percolatiewater, water uit de stortplaats, uitgeperst’. Effecten in de toekomst zijn volgens het bureau niet uitgesloten.

Volledig scherm
Verontreinigd water bij oude vuilstort De Belt in Wekerom (Ede). © Onbekend

Verzakking

‘Door de slappe lagen op geringe diepte is er een risico op verzakking van de funderingsplaat’, staat in het rapport te lezen. Dit kan zorgen voor schade aan de constructie en de deklaag van de bult. Arcadis raadt aan het risico van vervolgwerkzaamheden aan de uitkijktoren te onderzoeken. Het bureau adviseert daarnaast aanvullende onderzoek te doen naar de risico’s op de bodem door het verontreinigde water en het grondwater op een diepte van 35 tot 40 meter te onderzoeken.

Wilde zwijnen

Volgens de omwonenden komen er steeds nieuwe gaten bij op de bult. ,,Er zijn nog altijd geen nieuwe hekken of een wildrooster geplaatst. Wilde zwijnen blijven wroeten in de afdeklaag en ook uit die nieuwe gaten stroomt weer water”, zegt Vaarkamp. Ondanks herhaalde verzoeken van de omwonenden weigeren gemeente en provincie te handhaven. 

Een woordvoerder van de gemeente Ede laat weten nog niet inhoudelijk te kunnen reageren op het rapport. ,,We bestuderen het.  Zodra we conclusies kunnen trekken, delen we dit met de bewoners.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei