Volledig scherm
© DG

Webcam helpt om Rijnbrugfile te mijden

KESTEREN/RHENEN - Wie de files voor de Rijnbrug tussen Kesteren en Rhenen wil omzeilen, kan sinds kort live de actuele situatie ter plekke bekijken via internet. Wegbeheerder provincie Gelderland heeft een webcam geplaatst, die haarscherp laat zien of het verkeer stilstaat of doorrijdt.


De camera staat op een hoge paal langs de Cuneraweg, aan de Kesterense kant van de brug. Twee weken geleden werd de webcam geplaatst, maar de provincie had er nog geen ruchtbaarheid aan gegeven, omdat eerst duidelijk moest zijn of het systeem zou werken.

Dat blijkt nu het geval. "Het is stukken beter dan de Rijkswaterstaat-webcams langs de snelwegen, zoals bij Knooppunt Ewijk. Daarvan wordt het beeld slechts om de 10 of 20 seconden ververst", zegt provinciaal verkeersmedewerker Ditmer Santema. Een ander groot pluspunt is dat de internetkijkers zelf de camera kunnen bedienen. Ze kunnen kiezen uit een aantal voorkeursposities, maar ook zelf bijdraaien.

Als meer dan een kijker online is, volgt de webcam altijd het laatste commando op. "Dat betekent zeker in het begin dat je even met de ander naar diens voorkeursbeeld moet meekijken, om daarna zelf weer aan de knoppen te draaien", zegt Santema.

"Maar na een tijdje zal het nieuwtje eraf zijn en ga je merken dat iedereen toch vooral interesse heeft in de verkeerssituatie, dus of er files in de richting Rhenen of Kesteren staan."

Bovendien is er de mogelijkheid om bij grote belangstelling boven aan de paal een tweede webcam te hangen: eentje die 180 graden richting Rhenen draait en eentje die 180 graden richting Kesteren en de rondweg draait.

- Zie ook pagina 41

- n233.webcam.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei