Volledig scherm
Minister Carola Schouten. © ANP

Weinig debat, veel inhoud op voedselavond met minister Schouten

EDE - Het voedseldebat met minister Schouten, gisteren op de CHE, mocht van de organisatie ondanks de verkiezingscampagne ‘geen ChristenUnie feestje worden’. Het werd een avondje met veel interessante inhoud, maar gek genoeg nauwelijks debat.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit toont zich een vurig pleitbezorger van het verantwoord omgaan met voeding. Uit haar hoofd en vol overtuiging neemt ze de volle zaal in de Christelijke Hogeschool Ede mee in haar visie. 

De 2,5 miljard euro aan voeding die we in Nederland jaarlijks weggooien, is haar bijvoorbeeld een doorn in het oog. ,,We zijn voedsel waardeloos gaan vinden. Ik gooi zelf ook veel te makkelijk dat koteletje uit de koelkast weg.’’ Ons eten mag dus best wat duurder worden volgens de minister. Zodat we de producenten ook meer armslag geven om duurzaam te kunnen produceren.

Kennis exporteren

Waar we in Nederland te maken hebben met een voedseloverschot, is dat in andere delen van de wereld wel anders. Volgens de minister heeft de regio FoodValley de sleutel voor dit probleem. En dat is kennis. ,,We lopen in Nederland echt voorop met innovatieve oplossingen. We kunnen bijvoorbeeld extreem veel met extreem weinig water produceren. Dat is voor internationale regio’s die met droogte kampen natuurlijk heel interessant. Of neem nou het voedsel produceren op zilte grond. Dat leek ooit onmogelijk, maar blijkt wel degelijk te kunnen.’’

Pitches

Na het openingstatement van Schouten is er ruimte voor diverse pitches. Zo vertelt een WUR-studente over haar onderzoek naar obesitas. Ze komt met concrete aanbevelingen over hoe dit probleem te bestrijden: langzamer gaan eten en producten kiezen waar we langer over doen. Kan Schouten die producten niet goedkoper maken en de ‘snelle’ duurder? ,,Ik heb te maken met Europese regelgeving, dus dat gaat helaas niet zo makkelijk’’, laat ze weten. 

Alle pitches eindigen met een stelling. Daar mag de minister vervolgens op reageren, maar de zaal gek genoeg niet. Het blijkt een stevig manco op de avond die toch echt als debat werd aangekondigd. Van interactie met de zaal was nauwelijks sprake en van een serieus debat al helemaal niet. Pas helemaal aan het einde van het programma mocht de zaal wat vragen stellen, maar dat onderdeel moest vanwege de tijd snel worden afgekapt. En zo bleven veel vragenstellers zonder antwoord achter. Een mindere nasmaak na een inhoudelijk verder smakelijke avond.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Psychoot springt onder invloed van GHB in gracht en valt in ziekenhuispyjama beveiliger aan

    Psychoot springt onder invloed van GHB in gracht en valt in ziekenhuis­py­ja­ma beveiliger aan

    EDE - Een 30-jarige Edenaar die afgelopen zomer in een Utrechtse gracht sprong onder invloed van GHB en drijfnat naar het ziekenhuis werd gebracht, heeft vervolgens op straat in een ziekenhuispyjama een beveiligingsmedewerker van ziekenhuis Diaconessenhuis met een heggenschaar aangevallen. Een poging tot doodslag, meent de officier van justitie, die daarvoor donderdag 24 maanden cel eiste.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei