Werkstraf voor voormalig boekhouder die honderdduizenden euro’s van klant achterover drukte
Een voormalig boekhouder die vanachter zijn bureau in Rhenen honderdduizenden euro’s van een klant verduisterde, is woensdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 180 uur werkstraf.
Tegen de 39-jarige man uit het Brabantse dorp Giessen was een jaar celstraf geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk.
De Giessenaar drukte volgens het Openbaar Ministerie als ingehuurde boekhouder tussen oktober 2011 en begin april 2016 ruim 360.000 euro van een onderneming achterover. Zonder dat het iemand opviel, boekte hij jarenlang geldbedragen over naar zijn eigen bankrekening of naar zijn schuldeisers, waaronder ook de Belastingdienst.
Man heeft zich laten omscholen en werkt niet meer in financiële wereld
De rechtbank was het echter met zijn advocaat eens dat een groot deel van de periode al verjaard was en dat de man alleen nog vervolgd kon worden voor verduistering in een periode van ruim een maand, van 3 maart 2016 tot 8 april 2016. In de strafmaat hield de rechtbank er bovendien rekening mee dat de Giessenaar veel te lang op zijn berechting heeft moeten wachten. De man heeft zich inmiddels laten omscholen en werkt niet meer in de financiële wereld.
De officier van justitie ving ook bot op zijn verzoek om oplegging van een schadevergoedingsmaatregel zodat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voor de gedupeerde onderneming het verduisterde geldbedrag bij de Giessenaar kan innen. Volgens de rechtbank moet het bedrijf daar zelf toe in staat worden geacht.
In een civiele procedure is de oud-boekhouder in 2018 al veroordeeld tot het terugbetalen van ruim 400.000 euro. Daarvan heeft de Giessenaar tot op heden slechts 500 euro terugbetaald, maar volgens zijn advocaat wil de man binnenkort wel terug gaan betalen, nu hij daarvoor in een nieuwe baan genoeg gaat verdienen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Acht clubs strijden zaterdag om de Wageningen Cup; ONA’53 verdedigt de titel
Derdeklasser ONA’53 verdedigt zaterdag op het sportpark van buurman en competitiegenoot WAVV zijn titel op het toernooi om de Wageningen Cup. -
Brandweer rukt met veel materieel uit voor brand in natuurgebied bij Ede
EDE - Ongeveer 100 vierkante meter natuur is maandagmorgen afgebrand in Ede. Dit gebeurde langs de Wekeromseweg, ter hoogte van de Immenweg. -
Preventieve ruimingen bij bedrijven in Lunteren en Voorthuizen vanwege vogelgriep
Bij twee bedrijven in de Gelderse Vallei zijn deze week preventief dieren geruimd in verband met vogelgriep. Dat is onder andere in Lunteren bij een bedrijf met vijfduizend kippen. Daar wordt hoofdzakelijk ander vee gehouden maar er bleek ook pluimvee aanwezig. -
Automobilist gewond door kop-staartbotsing in Ede
Een automobilist is donderdagmiddag gewond geraakt bij een kop-staartbotsing tussen twee auto’s in Ede. Het slachtoffer is voor verdere controle naar het ziekenhuis gebracht. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om?
-
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Teruglezen
Nieuws Gemist? Nijmeegse huisarts deed baanbrekend onderzoek • Boetegevaar voor suv’s en Teslarijders in Duitsland
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van maandag 15 augustus. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.
In samenwerking met indebuurt Ede