Volledig scherm
De begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Bennekom. © Herman Stšver

Wethouder door het stof na ophef over verdubbeling grafrechten in Ede

EDE - De bijna-verdubbeling van de kosten van het verlengen van de grafrechten in Ede gaat mogelijk toch niet door. De gemeenteraad buigt zich er nog eens over.

Volledig scherm
Gerrit Heij onderhoudt begraafplaats aan Prins Bernardlaanopdrachtnr in Ede. © Herman Stöver

Tientallen Edenaren schrokken de afgelopen maanden toen ze van de gemeente te horen kregen dat ze niet de eerder beloofde circa 500 euro, maar ruim 900 euro moesten betalen voor het verlengen van de grafrechten van een familielid.

Raadslid Gert Jan Koster van GemeenteBelangen maakte zich de afgelopen weken flink kwaad om de stijging. En dat terwijl hij zelf mede-verantwoordelijk was.

Samen met de raad had hij afgelopen najaar ingestemd met de fikse verhoging. Volgens het gemeentebestuur is dat nodig om te zorgen dat de gemeente geen verlies lijdt op haar begraafplaatsen.

Boetekleed

Maar net als zijn collega-raadsleden had Koster helemaal niet gezien dat die verhoging in de stukken stond. Wethouder Lex Hoefsloot trok daarom donderdag het boetekleed aan.

Hij zei zich voorbereid te hebben op een discussie met de raad, maar die kwam niet. ,,Ik betreur dat we u onvoldoende in de gelegenheid hebben gesteld om hierover te kunnen debatteren.’’

Dat laatste gaat nu alsnog gebeuren, mede op verzoek van Koster. Ergens in februari zal de gemeenteraad de keuze maken of de grafrechten inderdaad fors worden verhoogd of dat de raad besluit de kosten van de begraafplaatsen elders van te betalen.

De tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
IPTCBron HS2307104700;Herman Stover;Herman Stšver Fotografie Kampstraat 1 6711 BS Ede Netherlands +31318653800 info#stoverfoto.nl tbv Vallei Otterlo 28/07/2009 begraafplaats;Otterlo;Netherlands © Herman Stšver

Excuses

Wethouder Hoefsloot bood ook zijn excuses aan voor de communicatie. Veel Edenaren hadden al ingestemd met het verlengen van de rechten van het graf, omdat in een eerste brief stond dat de grafrechten vermoedelijk met enkele tientjes omhoog zouden gaan.

Enkele weken later kregen diezelfde mensen echter een brief waarin stond dat het tarief bijna verdubbeld was. Voor de Edenaren die hierdoor getroffen zijn, zijn direct maatregelen genomen. Zij hebben inmiddels een aanbod gekregen om opnieuw te verlengen met tien jaar tegen het oude tarief: 506 euro.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei