Windenergie van zee nodig voor energieneutraal Ede

EDE - Om elke Edenaar lokale schone energie te bezorgen moet elk dak in de gemeente zonnepanelen krijgen, zijn er 500 voetbalvelden aan zonneparken nodig en twaalf extra windmolens. En dan nog komt de gemeente 1.000 terajoule (1 tera = 1 biljoen) groene energie tekort.

Dat blijkt uit de Routekaart Ede Energieneutraal die deze maand wordt gepresenteerd. Die beschrijft de route die de gemeente moet afleggen om in 2050 zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn wat betreft groene energie. Conclusie: het lukt niet (met de kennis van 2017) het doel 'energieneutraal in 2050' te halen, meldt de Routekaart. Hulp van buiten is nodig, zoals met stroom van nieuwe windparken op zee.

Volledig scherm
De aanleg van het zonnepanelenpark bij Plantion in Ede. © Herman Stöver

In drie etappes wil het gemeentebestuur de doelstelling van 2050 halen. Op korte termijn zet Ede in op meer energiebesparing van woningen, maar ook bijvoorbeeld met fietspromotie. Daarnaast gaat de gemeente de aanleg van zonne- en windparken op haar grondgebied stimuleren, liefst parken waarin Edenaren zelf geld steken. Vorig jaar liet de provincie Gelderland zien dat er in het noorden van het Binnenveld, nabij de A12, mogelijk plek is hiervoor.

Op de lange termijn, na 2030, dan moet Ede het vooral hebben van technologische innovaties en ook van Rijksbeleid om Nederland te vergroenen. Om genoeg schone elektriciteit in Ede te hebben in 2050 zijn extra windmolens en zonneparken nog niet voldoende: voor 1.000 Terajoule aan schone groene stroom moet Ede winkelen buiten de eigen gemeentegrenzen. Mogelijk moet Ede windenergie van zeeparken bestellen. Voor schone warmte is de huidige bio-centrale als aardgasalternatief onvoldoende. Maar Ede ziet technisch bezien plek voor extra bio-mestvergisting. Daarmee zou Ede in 2050 zelfs Veenendaal warmte kunnen leveren.

Groene energie
Momenteel verbruiken inwoners, instellingen en bedrijven in de gemeente Ede (318 vierkante kilometer) 11.000 Terajoule aan energie per jaar. 10 procent daarvan is al duurzaam opgewekt in Ede.

De meeste energie gaat naar woningen, 31 procent van het totaal. De bedrijven gebruiken veel energie, vooral dienstverlenende bedrijven. De energievraag van de landbouwsector is slechts 3 procent. Het verkeer is wel een energievreter, zeker het snelwegverkeer door Ede (23 procent).

Het energieverbruik in Ede verandert en de vraag naar energie gaat omlaag, schetst de gemeente. In 2050 werken er meer apparaten op elektriciteit. Maar de algehele energievraag, nu dus zo'n 11.000 Terajoule, gaat volgens gemeentelijke inschattingen omlaag naar 6.300 Terajoule in 2050.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei