Volledig scherm
Benny Pieters uit Epe fotografeerde een jagende wolf op de Veluwe. Inzet: De 'wolvenmunt' van De Koninklijke Nederlandse Munt © Benny Pieters

Wolf krijgt eigen munt: een van de 12 diersoorten die terug zijn in ons land

De wolf heeft vanaf donderdag een eigen munt. De Koninklijke Nederlandse Munt brengt een serie van twaalf munten uit met daarop wilde dieren die terugkeren in Nederland. Behalve de wolf gaat het onder andere om de otter, het vliegend hert en de wilde kat.

De Veluwe had begin dit jaar de primeur met de officiële terugkeer van de wolf in Nederland. Inmiddels zijn het er drie, waarvan één stel zelfs een nest heeft. De jonge welpen werden ‘betrapt’ door een cameraval. In februari spraken wolvenkenners al de hoop uit op welpen: dat is in bijna twee eeuwen tijd niet meer voorgekomen in Nederland, meldde de provincie Gelderland. 

Natuurliefhebbers zijn blij met de komst van de wolf, maar vrezen dat de dichtbevolktheid van Nederland een probleem kan zijn: wolven zijn schuwe dieren en hebben het niet zo op mensen. 

Rondzwerven

Daarom gaan boswachters en toezichthouders vanwege het nest jonge wolven op de Noord-Veluwe strenger optreden tegen toeristen die in het donker in de bossen rondzwerven. Boswachter Lennerd Jasper benadrukt dat opnieuw. Ook buiten de paden lopen en fietsen kan een bekeuring opleveren. Als het nodig is, sluiten de terreinbeheerders paden af in de buurt van het wolvenhol, aldus boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer.

Woensdag bleek dat het wolvenpaar op de Veluwe jongen heeft. Jasper verwacht veel mensen die hopen een wolfje te zien, hoewel die kans uiterst klein is.

Beschermd

De wolf heeft in heel Europa een beschermde status. Dat betekent dat er niet op het dier mag worden gejaagd. ,,Maar ook dat natuurbeheerders de plicht hebben om de wolf te beschermen en ervoor te zorgen dat de dieren ongestoord kunnen leven”, aldus Jasper.

De Veluwe is de populairste binnenlandse vakantiebestemming, De komende maanden bezoeken miljoenen mensen het gebied. ,,We gaan scherper toezien op de regels die altijd al gelden in het bos’’, zegt Jasper.

Twaalf munten

De serie ‘Wildlife in Nederland’ van de Koninklijke Nederlandse Munt bestaat uit munten van twaalf dieren die hun plek in de Nederlandse natuur terug aan het winnen zijn: wolf, zeearend, bever, rivierrombout, wisent, steur, kraanvogel, wilde kat, vliegend hert, otter, konikpaard en koninginnenpage.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei