Volledig scherm
Medewerkers van Woonstede zijn zaterdag in gesprek met ouderen. De corporatie hoopt dat ouderen op tijd nadenken over hun woonsituatie. © Herman Stöver

Wooncorporatie: denk tijdig na over verhuizen als je ouder wordt

EDE - Op de landelijke Dag van het Huren hield Woonstede zaterdag een evenement speciaal voor senioren. Broodnodig, want de 'grijze golf' van babyboomers gaat met pensioen.

De nieuwe generatie ouderen heeft straks een passende woning nodig, maar is de woningcorporatie daar wel klaar voor?

Quote

Mensen schuiven de stap om te verhuizen vaak voor zich uit.

Gerrit van der Laan. Woonstede

,,Oudere mensen hebben wel eens het gevoel dat we ze hun eengezinswoning uit willen jagen, om ze in een seniorenappartement te stoppen”, erkent Gerrit van der Laan, hoofd Sociaal Beheer & Leefbaarheid bij Woonstede. ,,Dat is absoluut niet onze intentie. Wat we, ook vandaag, vooral willen doen is ze informeren over hoe ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Het zij met aanpassingen in hun huidige woning, of in een van onze seniorenlocaties. En daar kun je maar beter op tijd over na gaan denken.” 

Want wat Van der Laan nu vooral ziet is dat mensen bijvoorbeeld gevallen zijn in huis en daardoor halsoverkop moeten verhuizen naar een seniorenappartement. Terwijl ze dan meestal veel minder keus hebben. ,,Mensen schuiven de stap om te verhuizen vaak voor zich uit. Ze willen nog niet echt aan de gedachte dat ze ouder worden en minder zelfstandig zijn.”

'Dit wordt een probleem'

Seniorenadviseur Kees Koolschijn is blij met alle aanloop. ,,Het liep storm. Logisch ook, als je ziet dat de hele babyboom-generatie nu richting seniorenwoning beweegt. Dat wordt nog wel een probleem hoor. Niet alleen voor onze corporatie, ook landelijk. Ik denk wel eens 'we moeten alleen nog maar voor senioren gaan bouwen'. Maar dat kan in een groeigemeente als Ede ook weer niet.”

'Soms moet je wel'

Bij een balie laat meneer van der Plas (81) zich bijpraten over de mogelijkheden. Hij woont nu nog prachtig in het bos, maar zoekt toch ook naar een seniorenwoning dichterbij voorzieningen als de supermarkt. Zodat hij er straks met z'n rollator zelf nog heen kan lopen. ,,Ze zeggen wel eens, 'oude bomen moet je niet verplaatsten', maar soms moet je wel.”

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei