Woonden er in de steentijd al boeren in Bennekom?
BENNEKOM - Archeologen hebben onlangs bijzondere ontdekkingen gedaan bij onderzoek van het terrein van de voormalige Vossenvelde Mavo in Bennekom. Misschien moet de geschiedschrijving op de schop.
Het was een dag als alle dagen bij het archeologisch onderzoek op het terrein waar tot voor kort de Vossenvelde Mavo stond, op de hoek van de Robert Kochlaan en de Swammerdamlaan in Bennekom. De graafmachine dichtte de plek waar de archeologen hun laatste vondsten hadden gedaan. Dat gaf hen de gelegenheid om op het kantoor van hun archeologisch bureau RAAP in Zutphen hun 'buit' wat nader te bekijken. ,,Tot die tijd hadden we onze vondsten alleen in zakjes gestopt en er een etiketje op geplakt en was ons eigenlijk niets bijzonders opgevallen", zegt archeoloog bij RAAP Eric Norde. ,,Maar nu waren ze afgespoeld en schoon en zagen we dat er met deze vondsten meer aan de hand was dan we dachten."
Bijzonder
Voor zover ik weet is het pas de tweede keer dat er iets uit deze periode buiten Zuid-Limburg is gevonden
De oudheidkundigen bemerkten direct dat ze te maken hadden met een bijzondere vondst. ,,We constateerden vrijwel meteen dat we te maken hadden met voorwerpen uit de lineaire bandkeramische cultuur (een periode in de steentijd tussen ongeveer 5.500 tot 4.400 voor Christus, red.). Dat is echt heel erg bijzonder. Voor zover ik weet is het pas de tweede keer dat er iets uit deze periode buiten Zuid-Limburg is gevonden. Er is sprake van een vondst in Didam, maar dat moeten we nog eens goed nazoeken. Dit is in elk geval de noordelijkste vondst." Het gaat overigens om ongeveer duizend kleine fragmenten van aardewerk of vuursteen.
De bandkeramische cultuur wordt gezien als een bijzonder tijdvak. Tot dan leefden de mensen van de jacht en het verzamelen van allerlei eetbare planten en plantaardige producten. Maar in die periode begonnen ze voor het eerst landbouw te bedrijven. ,,De vraag is nu, hoe die voorwerpen in Bennekom terecht zijn gekomen", zegt Norde. ,,Het kan zijn dat de bandkeramische cultuur in Bennekom terecht was gekomen. Dat zou kunnen betekenen dat de toenmalige bewoners van het gebied al veel eerder de landbouw bedreven dan we altijd hebben gedacht. Maar het kan ook dat ze nog steeds jagers en verzamelaars waren en dat ze die voorwerpen elders hebben bemachtigd of dat anderen ze naar Bennekom hebben gebracht."
Lees verder onder de foto.
Oude ziekenhuis
Het antwoord op deze vragen zal nog moeilijk te vinden zijn, denkt Norde. ,,Voor botten is er apparatuur waarmee je precies kunt bepalen waar degene van wie ze waren, is opgegroeid. Voor aardewerk is dat een stuk moeilijker vast te stellen." Norde weet wel dat Bennekom in de latere steentijd al wel bewoond was. Daar zijn ook archeologische bewijzen voor. ,,We hebben bij deze opgravingen sporen gevonden van gebouwen. Dat waren mogelijk een woonhuis en een soort opslagplaats voor graan." Dat sluit mooi aan bij eerdere opgravingen op de plek van het nabijgelegen oude ziekenhuis. ,,Daar is een prehistorische nederzetting gevonden. Maar die blijkt nu dus veel groter te zijn dan gedacht." Ook zijn er uit die tijd verschillende grafheuvels gevonden.
Aanvullend onderzoek zou mooi zijn volgens Norde. ,,Maar het is natuurlijk nog de vraag of we daar de komende jaren de mogelijkheid voor krijgen. Aan de andere kant hebben we ons werk op dit terrein wel helemaal af kunnen krijgen. We hebben anderhalve week opgravingen kunnen doen." Norde verwacht dat het rapport over de bijzondere archeologische vondsten voor de zomer gereed is.
Middeleeuwen
De opgravingen op het voormalige schoolterrein in Bennekom leverden niet alleen vondsten uit de bandcultuur op. ,,We hebben ook sporen gevonden uit de vroege middeleeuwen (800 tot 1000 na Christus)", zegt Eric Norde. ,,Het gaat hierbij om zogeheten houtskoolmeilers. Dat zijn plaatsen waar op gecontroleerde wijze houtskool werd geproduceerd. Mogelijk houdt die houtskoolproductie verband met de grootschalige ijzerproductie in die tijd op de Veluwe."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Ede lichtte bewoners Rietkampen niet in over komst noodopvang op naastgelegen bedrijventerrein
Bewoners van de Edese wijk Rietkampen moesten in de krant lezen dat er een eindje verder, op bedrijventerrein Frankeneng een crisisnoodopvang komt voor maximaal 111 asielzoekers. De gemeente Ede erkent dat deze Edenaren niet zijn geïnformeerd over de plannen voor de noodopvang aan de Galvanistraat. -
PREMIUMmet video
Edese kunstenaars krijgen ateliers en expositieruimte in oude portiersloge: ‘Grote behoefte aan’
Met een paar ferme klappen op een symbolisch tussenmuurtje gaf de Edese wethouder cultuur Karin Bijl woensdagmiddag het al net zo symbolische startsein voor de verbouwing van Gebouw 120 in Ede. Als alles volgens plan verloopt, is het in de loop van dit jaar omgetoverd in een plek waar kunstenaars een atelier kunnen vinden en hun werken tentoonstellen. -
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Veerponten op Gelderse rivieren worden aan alle kanten bedreigd: niemand kan beloven dat ze blijven varen
OPHEUSDEN - Red de Gelderse Veren! De noodkreet van Gelderse veerponten die dreigen te moeten gaan stoppen, werd vrijdagmiddag beantwoord met volop steun van de politici die straks de baas willen zijn in de provincie. Maar zeker van het broodnodige geld zijn de veerponten nog allerminst.
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
-
-
PREMIUM28
Met twee man op een krappe kamer op Deelen en met het busje naar Wehkamp: ‘Het is moderne slavernij’
Arbeidsmigranten klagen steen en been over hun huisvesting op de Kop van Deelen, tussen Ede en Arnhem. Het is er volgens hen krap, gehorig en ligt op kilometers afstand van winkels en andere voorzieningen. ,,Twee uur lopen vanaf de supermarkt met zware tassen.” Maar wie vertrekt is ook z’n baan kwijt. -
PREMIUMColumn Aan de Markt
Zeg nou zelf, een gelukzalig gevoel is toch je van het?
Een jonge vrouw van begin twintig stapt de coupé binnen en nestelt zich uitgebreid naast mij. Haar jas gaat uit en al spiegelend in een ruit wordt haar vestje zodanig gedrapeerd dat ik denk: ‘Dat kan zo nóóit lekker zitten’.
In samenwerking met indebuurt Ede
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer