Volledig scherm
Een sfeerimpressie van het World Food Centre in Ede. © WFC

Zelfs VN wil iets met het World Food Center in Ede

EDE - Er is nog geen steen gelegd. Maar het World Food Center in Ede trekt nu al interesse van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Tegelijkertijd wachten grote bedrijven nog met het toezeggen van structureel geld voor het ambitieuze project.

De FAO heeft recent interesse in het project kenbaar gemaakt. Met de organisatie wordt de komende tijd gesproken of er mogelijk samengewerkt kan worden in Ede om in het toekomstige World Food Center (WFC) ook de FAO een plek te geven.

Campus

Over het WFC op de voormalige kazerneterreinen in Ede wordt al jarenlang gesproken, inmiddels is de opening gepland in 2020. In het centrum moet een bezoekersgedeelte komen met volop beleving rond voedsel. Het hele verhaal van voedsel, 'van grond tot mond' moet hier verteld worden. Het wordt een 'beleving' die bezoekers 'emotioneel' raakt. Rond deze beleving komt dan een campus voor bedrijven waar, met de woorden van Gelders gedeputeerde Bea Schouten; 'innovatie gaat plaatsvinden'.

Geld

Grote uitdaging voor ontwikkelaar WFC development blijft ondertussen om de foodbedrijven nu al te bewegen volop te gaan investeren in het project. In een nieuwsbrief aan de gemeenteraad laat het gemeentebestuur weten dat de 'de bedrijven de plannen breder binnen de organisatie hebben gedeeld, tot op het hoogste niveau aan toe.' Acht bedrijven zoals Albert Heijn en DSM betalen ook mee aan de ontwikkelingskosten. Tot nu toe heeft echter geen enkel bedrijf structureel geld toegezegd voor de daadwerkelijke bouw van de 'WFC Experience', zoals het bezoekersgedeelte van het World Food Center is gedoopt. Probleem daarbij is dat alle partijen het eens moeten zijn over de exacte invulling van het WFC en het verhaal dat aan de bezoekers wordt verteld.

Begin volgend jaar moeten de bedrijven wel zover zijn dat ze geld op tafel leggen, wil de opening in 2020 kunnen plaatsvinden. Het geld dat momenteel al wél op tafel ligt, 20 miljoen euro, komt van de Provincie Gelderland (15 miljoen) en de gemeente Ede (5 miljoen). Er is nog precies zo'n bedrag nodig. 

Ede richt zich inmiddels ook op de Europese Unie om geld los te weken voor het project. Een adviesbureau heeft inmiddels een rapport opgesteld waarin de gemeente verteld wordt welke subsidies voor Ede kansrijk zijn. Ook van het Rijk wordt geld verwacht, zo blijkt. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei