Volledig scherm
Le jardin d'émail van Dubuffet in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. © Tamara Reijers

Zicht op restauratie publiekslieveling Kröller-Müller

OTTERLO - Het bekende beeld Le jardin d'email van het Kröller-Müller Museum in Otterlo wordt zo goed als zeker de komende jaren ingrijpend opgeknapt. De betonnen zwart witte 'tuin in een tuin', zeer geliefd bij kinderen, krijgt onder meer een nieuwe afwatering. Met de operatie is een bedrag gemoeid van naar schatting 5 ton.

Jardin d'émail staat er momenteel weinig florissant bij. Bezoekers kunnen duidelijk zien dat groot onderhoud dringend is gewenst.

Beton
Het museum heeft de afgelopen jaren uitgebreid bouwtechnisch onderzoek laten doen naar de creatie van Jean Dubuffet uit 1974. Het bestaat voor een groot deel uit beton. Dat maakt het lastig om de afwatering die er bij de bouw is ingebouwd te vernieuwen. De riolering hapert en daardoor houdt het kunstwerk veel vocht vast.

Scan
Er ligt nu een plan om een nieuw systeem te bouwen met leidingen die rechtstreeks de grond in lopen en het water lozen op zeventien meter diepte. Ook de verflaag moet hoognodig vernieuwd. Dankzij een 3d-scan weten de restauratoren van het museum precies hoe het reliëf van de publiekslieveling in elkaar zit. Dat helpt om het kunstwerk te renoveren in de geest van de kunstenaar.

Proefvlakken
Het is nog niet bekend wanneer de uitvoering precies begint. Kröller-Müller denkt eraan voor zowel de afwatering als de verf met proefvlakken te werken om te zien of de gekozen methode inderdaad de beste is. Het geld moet onder meer bijeen gebracht worden via acties en afspraken met leveranciers voor reclame in ruil voor diensten.

De Vallei