Volledig scherm
Zonnepanelen © Thinkstock

Zonneveld Wageningen aan de rand van Het Binnenveld

WAGENINGEN - Op een terrein van bijna zeven hectare (ongeveer acht voetbalvelden groot) willen Wageningen UR en het Wageningse ingenieursbureau Qing vele honderden zonnepanelen plaatsen. Dit zonneveld ligt tussen de bebouwde kom van Wageningen en Het Binnenveld langs de Haarweg

Het college is in principe enthousiast, zegt wethouder Han ter Maat: ,,Het helpt om onze gemeente zo snel mogelijk klimaatneutraal te maken. En het is heel mooi dat Wageningen UR, dat zelf al klimaatneutraal is, zich mede verantwoordelijk voelt om ook onze gemeente te helpen om dat te bereiken.'' Wageningen wil in totaal 33 hectare aan zonnevelden.

Wageningen Hoog

Het is niet het eerste plan om in Wageningen velden vol zonnepanelen te realiseren. Ook eerder heeft het college aangegeven mee te willen werken, maar de initiatiefnemers daarvan hebben nog geen verdere stappen ondernomen. Het is lastig om de zonnevelden rendabel te exploiteren, ook omdat de subsidies teruglopen. De twee andere plekken waar mogelijk zonnevelden komen zijn de voormalige stortplaats langs het Mospad op Wageningen Hoog en terreinen rond het buurtschap Ouwe Nu, onder meer bij Nudepark II.

Het college heeft hoop dat het zonneveld aan de zuidkant van de Haarweg, pal ten westen van de tijdelijke studentencomplexen, wel redelijk snel van de grond komt.

Versneld

De initiatiefnemers hadden het college gevraagd om een versnelde procedure in te zetten, maar het college kiest er er toch voor om een normale bestemmingsplanprocedure te volgen. Zodat iedereen ruim de tijd heeft om in te spreken. Dat betekent echter dat de noodzakelijke subsidie-aanvraag niet voor maart 2019 ingediend kan worden.  

Het is de bedoeling dat het zonneveld er zeker 20 tot 25 jaar zal staan.
 De provincie heeft al positief geadviseerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei