Volledig scherm
© ANP

Zorginstelling in regio voortaan per klant betaald

WAGENINGEN - Verpleeghuizen en instellingen voor gehandicapten in de regio Gelderland-Midden krijgen per 1 januari betaald per klant. Het zogenoemde budgetplafond voor deze zorg vervalt daarmee. De werkwijze die Zorgkantoor Arnhem kiest is nieuw voor Nederland.

Drie nauw aan zorgverzekeraar Menzis gelieerde zorgkantoren beginnen met deze nieuwe financieringsvorm voor zorg binnen de Wet Langdurige Zorg. Naast Arnhem gaat het om de regio’s Groningen en Twente. De regio van Zorgkantoor Arnhem loopt van de Achterhoek tot de Gelderse Vallei.

Budget
Elke zorgvraag is voorzien van een tarief. Het doel is om de patiënt tegemoet te komen. De zorginstellingen raken in het huidige systeem soms door hun budget heen voordat het jaar voorbij is. Patiënten komen dan soms voor een dichte deur te staan, stelt Rene Kuiphuis, verantwoordelijk voor de inkoop van WLZ-zorg bij Menzis in Wageningen.

De financieringsvorm is ingebed in een nieuw inkoopbeleid. Andere onderdelen zijn onder meer een ‘continu gesprek’ met zorginstellingen en het belonen van aanbieders die een meerwaarde bieden.

Kiezen
Bestuurder Jose van Vliet van Vilente, met verpleeghuizen in Ede en Wageningen, erkent de voordelen voor de patiënt. „Die kan zelf kiezen voor een instelling.” Ze zegt dat het voor zorgaanbieders meer dan ooit zaak is de patiënt voorop te stellen.

Zorg aan huis
Patiëntenfederatie Nederland is razend enthousiast. „Hier pleiten we al jaren voor", zegt woordvoerder Thom Meens. Hij denkt dat het persoonsvolgende budget de tehuizen kan ontlasten: „Patiënten kunnen hun budget ook gebruiken om zorg aan huis in te kopen.”

Lees meer over het nieuwe systeem in de papieren krant van 14/11/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei