Volledig scherm
De intocht op de Via Gladiola. © Flip Franssen

1.000 afmeldingen voor 100e Vierdaagse Nijmegen (video)

NIJMEGEN - De honderdste Vierdaagse gaat dinsdag 19 juli in Nijmegen van start met 48.896 lopers. Vanwege het jubileum mochten eenmalig 50.000 wandelaars meedoen. Na de inschrijving meldden ruim 1.000 bezitters van een startkaart zich alsnog af, zei Vierdaagsemarsleider Johan Willemstein donderdag. In totaal doen 68 nationaliteiten mee aan het wandelevenement, onder wie ruim 5.000 militairen.

Er zijn volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls geen extra veiligheidsmaatregelen genomen vanwege de aanslagen elders in Europa. Er wordt al jaren 'heel goed rekening gehouden' met de dreiging van een terroristische aanslag.

Rustigste week van het jaar
Bruls noemde de Vierdaagseweek ondanks de circa 1,5 miljoen mensen in de stad „eigenlijk de rustigste week van het jaar qua openbare orde en veiligheid.”

Er zijn honderden politiemensen op de been. Er rijden de hele week overdag en ’s nachts extra treinen naar en vanuit Nijmegen.

80-plussers
Aan de Vierdaagse doen 474 wandelaars mee die ouder zijn dan 80 jaar. De honderd alleroudsten (van 82 tot 93 jaar) nemen deel aan een wetenschappelijk onderzoek naar hun fysieke en mentale conditie. De onderzoekers willen weten waarom zij nog elke dag 30 kilometer kunnen lopen, terwijl leeftijdgenoten kwetsbaar en hulpbehoevend zijn.

Eigen gladiool
De jubilerende Vierdaagse heeft vanaf deze zomer een eigen gladiool, die internationaal op de markt komt onder de naam The Walk of the World. De gladiool is traditiegetrouw de bloem waarmee wandelaars worden gehuldigd tijdens de intocht. De gladiolen zijn volgens de kwekers dit jaar duurder dan voorgaande jaren; door het natte voorjaar zijn er nog niet veel bloeiende exemplaren.