Volledig scherm
Het meest nagemaakte wapen: Walther P99Q. Het bovenste wapen is echt, het onderste wapen is nagemaakt. © DG

23 keer incident met kind en nepwapen in Gelderland

ELST - De politie telt dit jaar in Gelderland 23 incidenten met kinderen met een nepwapen. Het vaakst zijn net echt lijkende speelgoedwapens van minderjarigen afgepakt in de grensstreek. Dat komt doordat daar nu eenmaal regelmatig grenscontroles worden gehouden zegt vuurwapenspecialist Mathijs Scholtz van de politie in Oost Nederland.

Nepwapens die in Duitsland worden verkocht, voldoen meestal niet aan de voorwaarden in Nederland. Zo moet hier het speelgoedkenmerk CE op het wapen of de verpakking staan en is voor speelgoedwapens een lagere maximumdruk toegestaan.

Incidenten
In politiedistrict Noord- en Oost-Gelderland hebben zich dertien van de incidenten voorgedaan, in Gelderland-Midden zes en Gelderland-Zuid vier. Daarbij ging het om airsoftwapens, alarmpistolen, luchtdrukpistolen en – in de meeste gevallen – balletjespistolen en imitatievuurwapens.

Campagne
„Het gros is op de openbare weg aangetroffen en dat is nou net wat we niet willen”, zegt een politiewoordvoerster. De politie is een campagne begonnen tegen speelgoedwapens die niet van echt te onderscheiden zijn.