Volledig scherm
ANP

5 eurobiljetten bijna nergens meer te pinnen

NIJMEGEN - In de regio zijn ze nog maar amper te pinnen: briefjes van 5 euro. Het probleem met de biljetten is dat door hun relatief geringe waarde de automaten sneller leeg raken.

In een cassette kan namelijk maar een bepaald aantal briefjes. Wie 100 euro pint in coupures van 5 euro, trekt er meteen 20 bankbiljetten uit

Keizer Karelplein
Particulieren kunnen de biljetten dan ook niet meer krijgen via de automaten van de Rabobank en de ING. De ABNAmro heeft nog automaten op het Keizer Karelplein in Nijmegen en de Kasteellaan in Wijchen waar volgens een woordvoerder van die bank nog automaten staan die de briefjes wél uitgeven. Of dat ook echt zo is: de twee automaten op het Keizer Karelplein gaven gisteren aan niet aan coupures van 5 euro te doen.

Retailmix
Dit kan vervelend zijn voor ondernemers bij het wisselen van geld. „Wij hebben er inderdaad last van dat de briefjes van 5 euro schaars zijn", reageert eigenaar Marcel Migchels van doe-het-zelfzaak Wanco in Nijmegen-Oost. „Bij de bank kunnen we wel een 'retailmix' aan kleingeld pinnen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 40 briefjes van 5 euro. Maar dan doet het apparaat het vaak niet."

Migchels wisselt om die reden vaak geld met de bakker een paar deuren verderop. „Zo helpen we elkaar."