Volledig scherm
© ANP

'50 cent? Ik wil gratis plassen!'

NIJMEGEN - Bettine Winters is verslaggever de Gelderlander en viert deze week de Vierdaagsefeesten in Nijmegen mee. Het zit haar dwars dat ze voor toiletbezoek 50 cent moet betalen. Ze schreef een pamflet. Ik wil gratis plassen

Waar ik als vrouw ook kom, bijna overal wordt deze week 50 cent van me gevraagd voor ik een toilet mag binnengaan. Zowel in cafés als voor de 150 potten in de openbare toiletwagens die in het centrum staan moet ik dokken. Op sommige plekken kan ik voordeel halen: als ik er een dagstempel koop van 2,50 mag ik een dag lang zo vaak ik wil. Maar wel alleen bij die toiletwagen.

Plaskruis
Voor mijn mannelijke medemens staan er naast die openbare toiletten 360 plasplekken klaar in de vorm van plaskruizen. Een man met aandrang kan zich zo ongeveer omdraaien en lozen. Gratis. Ze worden zo goed gefaciliteerd, omdat ze anders geneigd zijn overal tegenaan plassen.

Kan niet anders
De organisatie van de Vierdaagsefeesten noemt de situatie niet ideaal, maar heeft geen betere oplossing. Toiletwagens nemen meer ruimte in dan plaskruizen en zijn bemenst. Daarom zijn er meer dan de helft minder wc's en moet ervoor betaald worden. Het zit me dwars. Ik wil ook zonder zoeken en wachten gratis plassen, ook al doe ik het niet tegen de kerk als er geen wc in de buurt is.

Onding
Kom me niet aan zetten met de plastuit, zodat ik tussen de mannen bij de plaszuil kan gaan staan. De plastuit is een onding. Het feit dat je ze nergens ziet, zegt genoeg. Ik stel voor dat wildplassen – wat ondanks de plaskruizen nog altijd veelvuldig gebeurt – streng beboet wordt. Van de opbrengst mag volgend jaar iedereen gratis plassen.