Volledig scherm

99-jarige drager Willemsorde bij Airborne Herdenkingen

ARNHEM - Tijdens de Airborne Herdenkingen van het komend weekend in Arnhem, Ede en Oosterbeek zal de Britse majoor Kenneth George Mayhew acte de préséance geven.

Mayhew is de oudste nog levende drager van Nederlands hoogste militaire onderscheiding.

Bevrijding
De 99-jarige Mayhew werd kort na de Tweede Wereldoorlog onderscheiden met de Willemsorde voor wapenfeiten bij de bevrijding van Weert en bij de Slag rond Venray en Overloon tijdens de opmars van de geallieerden in 1944. Hij kreeg de onderscheiding voor moed, daadkracht en doorzettingsvermogen destijds met de post toegezonden.

Granaatscherven
In Weert raakte Mayhew op 24 september 1944 gewond bij het opsporen van Duitse stellingen. In Overloon kwam hij midden oktober hij terecht in granaatscherven in de drassige grond. In november keerde hij vanuit een hospitaal in Brussel terug bij zijn eenheid tijdens de koude winter bij Blitterswijk. Daarna bleef hij tot 25 februari 1945 zonder oponthoud bij acties betrokken. Zijn militaire loopbaan eindigde toen hij zwaar gewond raakte tijdens de opmars naar de Rijn.

Herontdekt
Mayhew staat in het middelpunt van de belangstelling sinds 2011. Toen werd hij 'herontdekt' bij een herdenking in Venray. Op 9 mei 2012 werd Mayhew door Koningin Beatrix ontvangen. Een dag later maakte hij kennis met de andere, Nederlandse ridders van de Militaire Willemsorde. Hij is sindsdien aanwezig geweest bij uitreikingen van nieuwe Willemsorden: op 4 december 2014 bij Gijs Tuinman en op 15 maart 2016 bij de gezamenlijke onderscheiding van het Korps Commandotroepen.