Volledig scherm

A50 weer vrij na ongeval met vrachtwagen vol kippen

ARNHEM - De snelweg A50 bij Arnhem-Noord is rond 14:00 uur weer vrij gegeven voor alle verkeer. Dit nadat een vrachtwagen vol met levende kippen vanmorgen rond 07.00 uur kantelde. Het ongeval gebeurde ter hoogte van knooppunt Schaarsbergen, in de richting van Apeldoorn. Met het bergen van het voertuig kon rond 11.00 uur worden begonnen.

Enkele kippen waren ontsnapt uit de gekantelde truck. Ze liepen op de weg en moesten gevangen worden. Daarnaast is een groot aantal kippen overleden als gevolg van het ongeluk.

De chauffeur is een 35-jarige man uit Nunspeet. Hij raakte niet ernstig gewond, maar was wel wat verward, aldus de politie. Hij is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Klapband
Uit onderzoek naar de toedracht van het ongeval blijkt dat het voertuig een klapband heeft gekregen. „Dat kan de oorzaak zijn van het scharen en kantelen. Getuigen hebben echter ook gezien dat de wagen in de middenberm kwam en begon te slingeren. Het één kan natuurlijk met het ander te maken hebben en dat wordt onderzocht”, zegt een politiewoordvoerder.

Rijstroken dicht
De snelweg is deels afgesloten geweest om de ravage op te ruimen, verkeer kon er slechts over de linkerrijstrook langs. Tussen knooppunt Grijsoord en afrit Hoenderloo waren twee rijstroken dicht. Ook de toerit Arnhem naar de A50 was dicht.

Overladen
De kippen zijn overgeladen in een andere vrachtwagen. Het is niet bekend hoeveel dieren vervoerd werden door de gekantelde combinatie.

Er moest groot materieel aan te pas komen om de truck te bergen. Ook het asfalt moet gerepareerd worden. Dat gaat tot ver in de middag duren, meldt Rijkswaterstaat. Verkeer heeft een groot deel van de dag hinder van de gevolgen van ongeluk.

Drukke ochtendspits
Verkeer rond Arnhem had vrijdagmorgen veel vertraging door het ongeval. Het advies is gegeven om te rijden via de A12, A30 en A1. Op die wegen was het daardoor drukker dan normaal. Hetzelfde geldt voor andere wegen rond Arnhem (onder meer de Pleyroute en A325), doordat mensen alternatieve routes namen.

Volledig scherm
© Timo Bouman/Persbureau Heitink
Volledig scherm
De gekantelde vrachtwagen zorgt voor een lange file op de A50 richting Apeldoorn. © Timo Bouman/ Persbureau Hietink
Volledig scherm
Overleg bij de gekantelde vrachtwagen op de A50. © Weginspecteur Barry/ Rijkswaterstaat
Volledig scherm
© Timo Bouman/Persbureau Heitink
Volledig scherm
Kippen lopen op de snelweg na het kantelen van de vrachtwagen op de A50. © Timo Bouman/ Persbureau Heitink